Zonne energie voor iedereen

Zonnepanelen zijn geweldig, wat een uitvinding! Een silicium plaat op een zonnige plek leggen en hopla, elektriciteit. Geen stank, geen kabaal, geen CO2 uitstoot en geen zoevende wieken. Klein minpuntje; als er geen zonlicht is, dan hebben we ook geen energie. Gelukkig is de accu techniek bijna zo ver om dat probleem op te lossen.

Ik ben dol op techniek en duurzame energie oplossing in het bijzonder, bijna dagelijks lees ik diverse websites met de laatste informatie. Toch hoef je geen tech-freak te zijn om te hebben gehoord van de ‘Energie transitie’, de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Zonne energie gaat daar een grote rol in spelen, zeker nu de prijs van zonnepanelen daalt en binnen enkele jaren zelfs goedkoper is dan elektriciteit uit kolencentrales.

Het mooiste van zonnepanelen is nog wel, dat iedereen ze kan aanschaffen. Iedereen een eigen energie centrale op het huis, wauw! Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is ook wel een beetje zo. Natuurlijk zijn er mensen die een huis met een dak hebben op het zuiden waar plek is voor 20 zonnepanelen en ook het geld om die investering te kunnen doen. Voor anderen is die mogelijkheid er niet. Woon je in een appartement of ligt het dak van je huis niet gunstig of is die investering van een paar duizend euro geen optie dan wordt het lastig, maar ook als je in de binnenstad van Bolsward woont is het niet toegestaan om panelen op je dak te plaatsen. Het zou erg jammer zijn als al die mensen geen mogelijkheid hebben om zelf energie op te wekken met  behulp van zonnepanelen. Bij DEBo zijn we aan de slag om een project te realiseren, met zonnepanelen op het dak van een loods en iedereen mag meedoen. Wil je graag zonnepanelen maar, mag, kan of wil je dat niet op je eigen dak, doe dan mee met het DEBo postcoderoos project.

Als eerste, wat is een postcoderoos project? Een postcoderoos project, is een duurzaam energie project dat gebruik maakt van de postcoderoos regeling. Met deze regeling krijgen leden van de coöperatie een energiebelastingkorting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit via de energienota. Door deze landelijke regeling kunnen inwoners van een wijk of dorp met elkaar op een financieel rendabele manier aan de slag met lokaal en duurzame energie. Meer informatie is te vinden op de website: http://www.postcoderoosregeling.nl

Het komt er in het kort op neer dat bewoners van een postcodegebied en aanliggende postcodegebieden (als de blaadjes van een roos) samen zonnepanelen gaan aanschaffen en dat de energie die daarmee wordt opgewekt wordt verrekend met de energie belasting die is betaald voor elektriciteit. Op deze manier hopen we voor iedereen in Bolsward zonne-energie toegankelijk te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van een postcoderoosproject of wilt u graag meehelpen om dit project te realiseren, dan kunt u contact opnemen via email of het contact formulier gebruiken op de website www.debo.frl.

DEBo is Enerzjy foar Boalsert.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.