Zonder wortels geen feest.

Nee, daarbij denk ik niet aan de wortel voor het paard van sinterklaas. Wel aan waar een feest vandaan komt, waarop het is het gebaseerd, hoe ontstaan. Elk feest heeft een onmisbare achtergrond. Wordt het daarvan losgemaakt dan verliest het alle diepgang, en blijven er slechts oppervlakkige rituelen.

Sint Maarten, zonder  de liefdevolle daad van deze man die zijn mantel deelde met een arme verkleumde  medemens , wordt tot een, door fanatieke ouders opgejaagde, groep enthousiaste kinderen, die liefst met zo weinig mogelijk zingen, als hongerige wolven, zo snel mogelijk zo veel mogelijk snoep bijelkaar halen.

Als  Sint Nicolaas wordt ontdaan van elke verwijzing naar degene die zoveel over had  voor de zorgen en noden van ( arme)  kinderen, dan is zwarte Pieten niet langer een leuke gezelschapspelletje meer, maar dan wordt het tot een felle discussie tussen volwassenen. Zij bestrijden elkaar te vuur en te zwaard en spelen elkaar de Piet ( van welke kleur dan ook)toe.  Het zal wel niet zolang meer duren of de bisschopsstaf en mijter met kruis zullen moeten verdwijnen. Immers  voor uiterlijke kenmerken ken van geloofsovertuiging is geen plaats meer in het openbare leven.

Ook zal de schimmel binnen niet al te lange tijd vervangen moeten worden door een scootmobiel. Voor echte dierenvrienden is het toch onverdraaglijk dat dit dier jaarlijks wordt blootgesteld aan een lange zeereis en zeeziekte. Of aan de  drukte van enthousiast zingende kinderen en schallende muziek.  Ook gaat de ARBO- dienst vast niet langer akkoord met de riskante ritjes over de donkere  en vaak gladde  daken.

En wat gebeurt er wanneer bij het kerstfeest het langzaam  (in onze geromantiseerde verhalen liefst door een hoge sneeuwlaag) voortsjokkende ezeltje met Maria op de rug  op weg  naar Bethlehem, van de weg wordt gegleden door razende,  luidbellende elanden voor een slee? Of wanneer het kerstkind in de kribbe in doeken gewikkeld wordt geplet onder de dikke buik van de goedlachse kerstman, in zijn warme outfit.

Dan blijft toch enkel de reclame slagzin van de Hema over: ‘het gaat om de gezelligheid” En die bereik  je volgens dezelfde reclame door het kopen van warme truien.  Misschien goed wanneer wij mensen elkaar in de kou laten staan.

Maar toch blijf ik hopen , dat deze feesten, zeker ook het kerstfeest ons wat meer te zeggen hebben.  Misschien dat een kerstviering daarbij voor u van waarde  kan zijn. De flyer met  vrijwel alle kerkdiensten van de Bolswarder kerken komt binnenkort bij u in de bus.

Goede, en gezegende feestdagen.    Ds. J. Ariesen, Martinikerk

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.