Zomer vakantie, grote schoonmaak?

Enkel een jeugdherinnering is het nog, de grote schoonmaak. Zo gauw de winter uit ons land was, werden de eerste lentekriebels door velen  meteen ingewisseld voor een schoonmaak- woede.  Het waren meestal de (huis)vrouwen voor wie het een eer was zo vroeg mogelijk te beginnen, zo snel mogelijk klaar te zijn en zo grondig mogelijk te werken, terwijl ze het hele huis dweilen en stofdoeken aanvielen en  met bezemen keerden.

Van de zolder tot de kelderen binnen een week klaar. Meestal was de inzet van de mannen beperkt tot het helpen verslepen van de grote meubels en het uitkloppen van de grote vloerkleden. Een paar dagen enorm doorbuffelen, maar dan had je ook wat. Alles schoon en fris,  een heleboel spullen die kapot waren of toch nooit meer gebruikt werden  bij het afval. En alles weer helemaal opgeruimd.

Zou de zomervakantie voor ons een grote schoonmaak naar lichaam en geest kunnen zijn?   U weet wel de term vakantie heeft alles te maken met leegte en ruimte. Lukt het ons om tijdens die zomerperiode   in ons leven ook weer meer rust en ruimte te scheppen. het hele jaar hoor je niet anders dat mensen het druk, druk en nog eens druk hebben, en nergens aan toe komen.

Het lijkt wel of rust vinden steeds moeilijker wordt.  De tijd dat je tijdens je vakantie voor een groot deel was afgesneden van de wereld en het thuisfront is voorbij.  We hoeven niet meer in de lange wachtrij  voor de smoorhete  telefooncel op onze camping, we zijn voor het nieuws niet meer afhankelijk van de mogelijkheid om in de buurt van ons vakantieadres een nederlandse krant te kunnen bemachtigen.

Nee, in feite kan ons leven van alle dag vrijwel ongewijzigd  doorgaan waar ter wereld we ook bivakkeren in onze vakantie.  Dat heeft grote voordelen, de thuisblijvers zitten niet weken in spanning en onzekerheid. Maar het kan ook nadelen hebben. Het voortdurend checken van de mail leidt zo gemakkelijk  tot toch doorwerken. En ook voor onze werkgever zijn we dag en nacht bereikbaar.   En die maken daar regelmatig ge/ mis- bruik van.

Maar ook als je wel al je werk laat rusten  zitten er haken en ogen aan. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je thuiskomt de berg werk die ligt te wachten enkel gegroeid is, wanneer niemand jouw  werk heeft overgenomen.

Wat blijft er over aan vakantie?

In de bijbel komen we niet veel vakantie ervaringen tegen, maar een gebeurtenis vertelt dat het ook in die tijd niet eenvoudig was om werkelijk tot rust te komen.

De leerlingen van Jezus zijn dagenlang in touw geweest, ze trokken rond om de evangelie boodschap te vertellen en zieken naar lichaam en geest tot steun te zijn.  Na terugkomst worden hun ervaringen a.h.w.  geëvalueerd. En dan volgt de uitnodiging “ga mee maar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje te rusten.”  Want door de onophoudelijk toestroom van mensen was er vaak zelfs geen tijd om te eten. Een Binnenhof barbecue ter afsluiting van het parlementaire jaar was er niet bij.

Ze vertrekken per schip een meer over. Rust, ruimte. vakantie. Maar helaas de mensen krijgen er lucht van en gaan er achter aan, en het gewone leven met alle bezigheden gaat weer door.

Wat dat betreft hoop  ik  dat het u lukt om echt tot rust te komen. Dan kun je daarna weer opgeruimd de draad oppakken.

Het kan geen kwaad om dan ook eens in het stilte centrum van de martinikerk te kijken. Er staat een beeldje met daarnaast de woorden van Jezus’ uitnodiging: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”

Een goed vakanti

J. Ariesen, Martinikerk

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.