Zoektocht Indonesische zusjes eindigt in Bolsward

De zoektocht van de Indonesische tweelingzusjes Lin Backlund en Emelie Falk is ten einde gekomen in Bolsward.

Heru heeft eigenlijk Heri als geboortenaam en hij woont hier in Bolsward waar hij Tim heet.

Tim Dondorp werd 37 jaar geleden geboren in Semarung te Indonesië enkele minuten na zijn tweelingbroer Hero. Hero was bij de geboorte zo ziek, dat hij opgenomen moest worden in een ziekenhuis. Na een maand is de biologische ouders van Hero en Heri verteld dat Hero was overleden. Toen de ziekenhuisrekening kwam, kon deze niet betaald worden. Om toch hun schuld af te kunnen lossen moest Heri ter adoptie worden afgestaan. Wat de biologische ouders tot de dag van vandaag niet weten, is dat beide broers naar Nederland zijn gegaan en daar opgroeiden.

In 1998 begon Tim zelf een zoektocht naar zijn biologische ouders en in samenwerking met Spoorloos werd zijn moeder gevonden. Zijn tweelingbroer Hero wilde toen niet meewerken aan de uitzending. Dit was voor Spoorloos aanleiding om het opgebouwde dossier aan Tim over te dragen en niet verder met het item te gaan. Groot was dan ook de verbazing van Tim toen hij vrijdag 7 augustus jl. werd gebeld door de redactie van Spoorloos. Twee vrouwen uit Zweden, Lin en Emelie, hadden Spoorloos gevraagd te helpen bij hun zoektocht naar hun biologische broer (op de foto Heri Setiowan, oftewel Tim Dondorp, zijn vrouw Ilse Dondorp en hun dochtertje Joanne).

Het verhaal van Lin en Emelie is bijzonder: als baby’s werden ze in 1983 geadopteerd, maar de adoptieouders kregen niet te horen dat het een kindje van een tweeling was. Wel was er een opmerking van de taxichauffeur die zich afvroeg of het tweelingzusje niet mee moest, maar destijds werd daar niets mee gedaan. Jaren later vertelde de adoptieouders dit toch aan Emelie die daarop een zoektocht startte naar het andere meisje dat weleens haar zusje kon zijn. Lin werd gevonden op nog geen 50 kilometer afstand van haar woonplaats. Uit DNA-onderzoek bleek dat Lin inderdaad de tweelingzus was van Emilie (zie dit artikel van The Telegraph).

Hoewel Emelie en Lin op Facebook op zoek zijn naar Heru, weet Tim (Heri) zeker dat hij de biologische broer van Emelie en Lin is: “De namen van de biologische ouders van Emelie en Lin komen overheen met die van mijn biologische ouders. Daarnaast kloppen mijn geboorteplaats en mijn geboortedatum. Het enige dat niet klopt is dat mijn tweelingbroer overleden is, maar het is begrijpelijk dat Emeilie en Lin dat denken. Wat dat betreft zit er voor mijn zussen en voor de rest van mijn biologische familie nog een flinke ‘bonusverrassing’ in het verschiet. Ik sta te popelen om mijn zussen te ontmoeten. Binnenkort zal dit daadwerkelijk  gebeuren, zojuist heb ik me via een privébericht kenbaar gemaakt.” aldus Heri Setiowan (Tim Dondorp).

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.