Zo wordt kamperen een succes

We zitten inmiddels middenin de vakantieperiode, en net als vorig jaar hebben veel Nederlanders ervoor gekozen om vakantie te vieren in eigen land. Dat doen veel mensen in een caravan, camper of tent. Kamperen geeft een heerlijk gevoel van vrijheid en terugkeren naar de basis, maar kan ook, onder bepaalde omstandigheden, een hele uitdaging zijn of zelfs een flinke tegenvaller. Voor al die mensen die er deze zomer weer op uit trekken met de sleurhut of tent; met deze tips wordt jouw kampeervakantie een succes.

Zorg voor goed onderdak

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar het zal je verbazen hoeveel mensen er pas op de camping achter komen dat de tent lek is, of toch iets te klein is geworden voor het groeiende gezin. Het is daarom belangrijk dat je van te voren goed controleert of alles in orde is en naar behoren werkt. Als je vakantie begonnen is wil je immers ontspannen en je niet bezig houden met het chemisch toilet van de camper dat niet goed functioneert. Zet de tent, nieuw of oud, dus gewoon op in de achtertuin en slaap er een nachtje in met al je kampeergenoten, zodat je gelijk weet of het allemaal ruim genoeg is. Zo kan de voorpret ook gelijk al beginnen.

Verwachtingen inventariseren

Als je met het hele gezin gaat kamperen is het slim om van te voren, voor zover mogelijk, te bespreken wat de verwachtingen zijn. Misschien heb jij er helemaal geen moeite mee om op een flinterdun matje te liggen op een natuurcamping waar behalve rustgevende natuur weinig te beleven is, maar wordt de rest van het gezin al gillend gek bij het idee alleen. Door van te voren verwachtingen duidelijk te inventariseren kun je samen tot een compromis komen.

Maak het jezelf gemakkelijk

Op vakantie gaat alles anders dan thuis. Dat is ook de charme van kamperen. Maar wanneer je op de camping alles precies zo wilt doen als thuis ga je geen leuke vakantie hebben. Dit is het moment om de touwtjes een beetje te laten vieren. Leun dus maar gewoon achterover en accepteer dat de afwas niet direct gedaan wordt, stop vieze kleding gewoon in een vuilniszak en was het thuis, en probeer op een campinggaspitje geen culinaire hoogstandjes te creëren, kortom; hou het allemaal lekker simpel en eenvoudig. Maak het jezelf gemakkelijk, vooral wanneer je met kinderen gaat kamperen. Neem bijvoorbeeld zo’n handige plasemmer mee (een emmer met een deksel) zodat je niet middenin de nacht in het donker over de camping hoeft met een wc rol onder je arm. Douchen hoeft bovendien ook echt niet elke dag, dat is helemaal niet goed voor je huid. En van een beetje zand in een slaapzak is nog niet iemand minder geworden.

Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden

Zoals iedereen wel weet kunnen de Hollandse zomers soms onvoorspelbaar zijn. Heb je heel optimistisch je reistas volgestopt met korte broeken en shirtjes, terwijl tijdens je vakantie de temperatuur niet boven de vijftien graden komt, dan is het plezier al gauw ver te zoeken. Bovendien kan het ’s nachts ook nog best koud worden, en dat merk je als je gaat kamperen. Dat geeft helemaal niks, want daar kun je je gewoon op kleden. Met een lekkere dikke joggingbroek en een fijn vest zit je juist heerlijk onder de blote sterrenhemel in je campingstoeltje.

Bedenk alternatieve activiteiten

Heb je je verheugd op lekker niksen in het zonnetje voor je tent, maar komt het met bakken uit de lucht? Daar wordt natuurlijk niemand echt blij van, maar het hoeft geen ramp te zijn als je een goed plan achter de rug hebt. Of dat nou betekent dat je een puzzel meeneemt die je in je tent of caravan kunt leggen, of dat je je van te voren verdiept in de omgeving en alvast uitzoekt welke interessante musea of leuke pretparken er in de omgeving te vinden zijn, maakt niet uit. Maar zorg er in ieder geval voor dat er alternatieven zijn in plaats van allemaal mokkend luisteren naar de regendruppels op het tentdoek.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.