Zo maakt u van uw tuin een gezellige plek

Als u een tuin heeft dan wilt u daar natuurlijk van genieten. Maar veel mensen vinden het een heel gedoe om iets leuks van de tuin te maken. Een tuinarchitect inhuren is misschien een optie, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Er zijn eenvoudige manieren om uw tuin zowel groen als praktisch in te richten. Natuurlijk wilt u een terras om van het mooie weer te kunnen genieten. Maar het is ook belangrijk om groenstroken te maken, zodat het water goed kan worden afgevoerd als het hard regent.

Planten leveren een belangrijke bijdrage aan schone lucht
Er is de laatste jaren veel te doen over schone lucht, stikstof en CO2 uitstoot. Als u uw tuin inricht met veel groen dan levert u een bijdrage aan schone lucht. Bomen vangen CO2 en stikstof op waardoor de lucht schoner wordt. Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Bloeiende planten zijn een bron van voedsel voor insecten, en deze insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels die in bomen nestelen. Natuurlijk hangt het af van uw mogelijkheden wat u kunt realiseren. Maar ook van een kleine tuin kunt u iets moois maken. Zelfs op een balkon kunt zorgen voor gezond groen.

Plantenbakken zijn makkelijk en veelzijdig

Als u niet uw hele tuin groen wilt inrichten maar wel van planten houdt dan is een houten plantenbak een prima keuze. Hierin kunt u gedurende het jaar verschillende planten zetten. U kunt er in het najaar bloembollen in planten, zodat u vanaf het vroege voorjaar kunt genieten van sneeuwklokjes, krokussen, tulpen en narcissen. Als deze zijn uitgebloeid kunt u de bak vullen met eenjarige bloeiende planten. Als u ze goed verzorgt kunt u daarvan genieten tot ver in de herfst.

Plantenbakken voor grotere planten

Sommige mensen denken dat een plantenbak alleen geschikt is voor laagbloeiers. Maar daar is niet helemaal waar. Ook grotere planten kunt u in een bak plaatsen. Een Douglas plantenbak is leverbaar in grotere formaten zodat deze bakken ook geschikt zijn voor kleine boompjes en de wat grotere struiken. Let wel altijd op dat de boom of plant genoeg grond heeft. Daarnaast is het zo dat planten die winterhard zijn, in een bak een stuk kwetsbaarder zijn. Ze kunnen een paar graden vorst wel hebben, maar als het harder vriest is het toch echt beter om de bak in de schuur of de garage te zetten om te voorkomen dat uw plant doodvriest.

Verschillende modellen plantenbakken.

Wanneer u uw tuin wilt inrichten met plantenbakken dan is er volop keuze. Deze bakken worden gemaakt van kunststof, van staal of van hout. Als u kiest voor een plantenbak van steigerhout dan maakt u een duurzame keuze, want het gaat immers om gerecycled materiaal. Deze plantenbakken zijn zeer decoratief en verkrijgbaar in verschillende formaten. U kunt een kleinere bak op uw balkon zetten of meerdere bakken van verschillende formaten combineren in uw tuin. Let bij het kopen van een plantenbak altijd op de juiste diepte als u er een grotere plant of kleine boom in wilt zetten.

Plantenbakken hebben een lange levensduur

Plantenbakken hebben over het algemeen een lange levensduur. Sommige bakken van staal gaan weliswaar roesten, maar dit is juist de bedoeling. Hierdoor krijgen ze een mooie dieprode kleur. Zet bakken van kunststof binnen als het hard vriest, anders is de kans aanwezig dat de bak kapot vriest als er water in is gelopen. Verder hebben plantenbakken over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het leuke is ook dat u de inrichting van uw tuin gemakkelijk kunt aanpassen door de bakken anders te schikken, zeker als u bakken koopt van verschillende formaten.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.