Zeldzame helm gevonden in kerk van Schettens

In de kerk van Schettens is een zeldzame helm gevonden uit de Tachtigjarige Oorlog.

De helm hing al eeuwenlang aan de muur in de kerk en is een unieke en bijzondere vondst. De helm werd vorig jaar ontdekt door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum. Hij startte direct een zoektocht die zekerheid bracht over de toenmalige eigenaar en dat bleek Schelte van Aysma, een Friese officier die tijdens de Tachtigjarige Oorlog vocht in de legers van de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik.

Om de helm voor het nageslacht te bewaren is er in overleg met het kerkbestuur voor restauratie gekozen en zal de helm deel uit maken van de vaste presentatie van het Nationaal Militair Museum.

Een kopie, in de vorm van een 3D-print, is met een informatiebord te bewonderen in de kerk. Op 14 mei wordt de gerestaureerde helm gepresenteerd in de kerk van Schettens.

Foto:© Nationaal militair museum

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.