Woudagemaal ingezet om waterstand Friese boezem te verlagen

REGIO – Wetterskip Fryslân heeft afgelopen zaterdag 14 januari het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking gesteld om water af te voeren van de Friese boezem (het stelsel van meren, kanalen en vaarten in Fryslân).

De afgelopen week is veel regen gevallen en heeft het hard gewaaid. Ook de komende dagen wordt veel regen en harde wind verwacht. Omdat de spuimogelijkheden naar de Waddenzee beperkt zijn, wordt de extra pompcapaciteit van het Woudagemaal ingezet.

De afgelopen week is er rond de 25 millimeter neerslag gevallen in Fryslân. Ook de komende dagen wordt veel regen verwacht. Omdat de bodem door veel neerslag in korte tijd verzadigt raakt, voeren de poldergemalen overtollig water af naar de boezem. Hierdoor stijgt de waterstand op de Friese boezem en is extra afvoer nodig. Het Hooglandgemaal en Woudagemaal kunnen gezamenlijk ongeveer 14 miljoen m3 water per etmaal afvoeren. Daarnaast draait ook gemaal de Heining bij Marrum op volle toeren.

Waterstanden

Het gemiddelde streefpeil van de Friese boezem is -52 cm. N.A.P. Begin deze week was de waterstand gemiddeld -58 cm. N.A.P. Vanwege de weersverwachting had Wetterskip Fryslân de waterstand preventief verlaagd. Inmiddels is dit weer gestegen naar een gemiddelde waterstand van -50 cm. N.A.P. Lokaal, vooral in het noordoosten, kunnen hogere waterstanden voorkomen. Dit is een gevolg van opstuwing door harde westenwind en beperkte spuimogelijkheden in het Noorden. Meer informatie over de actuele waterstanden staat op de website van Wetterskip Fryslân.

Bezoek het Woudagemaal onder stoom

Publiek dat het draaiende Woudagemaal wil bezoeken is welkom. Het gemaal is, zolang het in werking is, iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Reserveren kan via deze link.

UNESCO werelderfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meld overlast en schade

Heb je overlast door hoog water op je perceel? Of zie je schade aan gemalen, sluizen of aan andere zaken die een goede waterafvoer kunnen belemmeren? Meld het dan via het Milieu-alarmnummer: (058) 212 24 22 (altijd bereikbaar).

Foto (C): Wikipedia

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.