De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse impulsen worden scholen gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Maar lang niet elke leerkracht of pedagogisch medewerker heeft groene vingers!
Een moestuincoach biedt dan uitkomst; iemand die er veel van weet en het vooral leuk vindt om deze kennis te delen met leerlingen. Herken jij je hierin? Doe dan mee met de opleiding tot moestuincoach die dit najaar start in Friesland.
De opleiding is praktijkgericht met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddelijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten. Reintsje van der Schaaf uit Bitgum heeft zo’n twee jaar geleden de moestuincoachopleiding gevolgd en plukt daar nog steeds de vruchten van: “Als je op een professionale manier kinderen wil helpen met een school- of moestuin of ze wil leren over het verbouwen van voedsel, gezonde voeding en de natuur, moet je deze opleiding zeker volgen.
Hoewel je kan denken dat dit met je huidige kennis ook prima kan, vormt deze cursus absoluut een aanvulling. Er zijn toch meerdere manieren waarop je moestuinlessen kan invullen en er zijn diverse lesstijlen. Tijdens de opleiding wordt je kennis opgefrist, verdiep je jezelf weer in nieuwe onderwerpen en bouw je een netwerk van professionals op, waarmee je ideeën en ervaringen uit kunt wisselen. Ik word er altijd weer blij en enthousiast van als ik met collega moestuincoaches heb gesproken en ik heb nog meer plezier gekregen in mijn werk als Túnjuf.”
Van zaaien tot oogsten met de klas
Moestuinieren is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor kinderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het bijdraagt aan een positieve houding tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen.
Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin om die ontdekkingstocht te starten. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.
Aanmelden tot 15 augustus
De opleiding tot moestuincoach start op 9 september en vindt plaats op 4 vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur, elke keer op een andere mooie plek gerelateerd aan (moes)tuinieren of koken. De precieze locaties worden zo snel mogelijk op de site gezet. Aan de opleiding zijn kosten verbonden, met een gereduceerd tarief voor leden van IVN/Velt.
Aanmelden is tot 15 augustus mogelijk via www.ivn.nl/moestuincoach-friesland.