Witmarusm krijgt wereldpremière film Seven Points on Earth

Witmarsum – Op 23 juni is de wereldpremière van de film Seven Points on Earth van Canadees Royden Loewen. Hij heeft onderzoek gedaan naar zeven mennonietengemeenschappen verspreid over de hele wereld. De film laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen deze wereldwijd verspreide mennonieten. Royden Loewen komt speciaal uit Canada over om de wereldpremière bij te wonen.

De wereldpremière vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Menno Simons Groen. Menno Simons is de Nederlandse kerkhervormer, in 1496 geboren in Witmarsum. Hoe zijn mennonieten erin geslaagd om meer dan 500 jaar te overleven op steeds weer nieuwe grond? Hun kennis van de landbouw, het meenemen van zaden en gewassen, zijn hun overlevingsstrategie. Mennonieten leven dicht bij de grond. Ze hebben er een nauwe band mee. Zij produceren voedsel dat bij het land hoort en goed groeit op de grond waar ze wonen. Ze telen voor eigen gebruik, genoeg om elkaar te voeden. Ze zorgen voor elkaar en passen goed op hun grond. Met waardering voor tradities, kweken en veredelen mennonieten generatie op generatie gewassen, oorspronkelijk meegenomen tijdens hun vele migraties.

Het project Seven Points on Earth van Royden Loewen is een studie naar landbouw en veeteelt bij zeven mennonietengemeenschappen verspreid over de wereld. Loewen bezoekt boeren in Witmarsum (Friesland), Kalona (Iowa-Verenigde Staten), Neubergthal (Manitoba-Canada), Siberië, Marorejo (Java-Indonesië), Matopos (Matabeleland-Zimbabwe) en in het oosten van Bolivia (Zuid-Amerika). Ze zijn melkveehouders, veehouders, tarweproducenten, rijstboeren, varkenshouders, graanproducenten of groentetelers. Seven Points on Earth is een coproductie van Royden Loewen (University of Winnipeg) en Paul Plett (Ode Productions).

De film laat het dagelijkse leven van elke gemeenschap zien, toont de verbintenis met hun geloof en gaat in op hun dromen over voedselproductie. Ze zoeken steeds naar een deemoedige, genereuze en duurzame manier van landbouw bedrijven.

De wereldpremière wordt gehouden in het Groencentrum van Witmarsum en begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Zie voor meer informatie www.mennosimonsgroen.nl en www.facebook.com/mennosimonsgroen.nl.

 

Via Groot Sneek

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.