Wintersport: is dat nog leuk en betaalbaar?

Heb jij ook het gevoel dat mensen in jouw omgeving minder vaak kiezen voor een wintersportvakantie? Dat kan kloppen, want voor velen is het simpelweg gewoon te duur. En de mensen die nog gaan laten steeds vaker de lange latten staan en gaan wandelen. Waar zijn die diehard stoere skiërs gebleven die in januari bruinverbrand op kantoor kwamen?

Je maakte de blits als je met wit omrande ogen weer op je werk kwam. Duidelijk te zien dat je dagenlang een skibril had gedragen. Dat was wat hoor! En die ski-jas, daar kon je ook nog even mee paraderen. Kortom; als je op skivakantie ging, was je cool of hip of stoer of sportief. Je had eindeloze verhalen over après-ski. Sportiviteit kwam op de tweede plaats. En je had je volgende skivakantie alweer geboekt voor het jaar daarop. Hoe is dat nu?

Alleen skiën is uit

Een ‘gewone’ skivakantie lijkt niet meer zo trendy als het jaren terug was. Tegenwoordig moet je toch wel off-piste durven gaan, minstens kunnen snowboarden, een sledehondentocht volbrengen en een snowscootertocht lijkt eveneens een vanzelfsprekendheid. Louter skiën lijkt wel ouderwets. De laatste jaren is een wintersportvakantie lang zo populair niet meer.

Liever naar het strand dan naar de sneeuw

In 2019 gingen er zo’n 900 duizend Nederlanders op wintersport. In 2005 waren dat er nog 1,3 miljoen. Die daling is onder meer te danken aan de crisis tussen 2008 en 2013, maar ondanks dat de economie weer opgekrabbelde, heeft dat niet geleid tot meer boekingen naar de sneeuw. Sterker nog, de stijging van het aantal mensen dat naar het buitenland op zomervakantie gaat en stedentrips doet is veel groter dan de daling van het aantal mensen dat op wintersport gaat. Ook kiezen steeds meer mensen in het winterseizoen voor een strandvakantie.

Twee weken wintersport onbetaalbaar  

Dat een wintersportvakantie kostbaar is, is een feit. Het was altijd wel wat duurder dan een zomervakantie. Maar dat lijkt alleen maar te zijn toegenomen en voor steeds minder mensen weggelegd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lijkt een vakantie naar de sneeuw steeds minder besteed aan Jan Modaal. Mensen met een hoger inkomen, twee keer modaal of meer, kiezen nog wel voor de wintersport. Ook blijkt uit cijfers dat het niet zomaar om twee weken vakantie gaat. Gemiddeld kiezen mensen voor een dag of acht wintersporten, zodat het nog enigszins betaalbaar blijft.

Wandelen in de sneeuw is dé wintersport geworden

Het blijkt overigens ook dat de mensen die voor een wintersportvakantie kiezen, met Oostenrijk nog altijd als wintersportbestemming nummer één, vaker kiezen voor snowboarden en nog vaker voor wandelen. Meer dan een kwart van de wintersporters gaat wandelen of langlaufen. Het wandelen steeg zelfs van 4 naar 16 procent. Deze trend lijkt zich voort te zetten.

Op zoek naar het noorderlicht

Dan lijkt er nog een groot aantal mensen de zomervakantie als een ‘must’ te zien en de wintersportvakantie als een extraatje. Ook lijkt het steeds minder om het skiën te gaan en meer om de sneeuw zelf. Daarom worden bestemmingen als Finland steeds populairder. Minder skipistes, wel meer sneeuwzekerheid. Die hondenslee en sneeuwscooter doen het daar overigens heel goed. En wat te denken van het Noorderlicht.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.