Winterelfstedentocht voortijdig gestopt (update)

Evert Salverda en dochter Femke uit Bolsward waren twee van de circa 1200 deelnemers aan de Winterelfstedentocht die 14 februari werd verreden.

Zij deden mee aan korte route over zeven steden die door de Zuidwesthoek ging . Totaal was die afstand 90 kilometer, maar met wat extra kilometers Bolsward-Sneek vv. stond er voor hun na afloop wel 115 km op de teller en dat was echt wel genoeg volgens Evert.Vooral de combinatie tegenwind en kou vanaf Stavoren naar Bolsward maakte de tocht voor veel deelnemers zwaar.

Vandaar dat de organisatie ook besloot om vanaf 14.00 uur de deelnemers van de weg te halen en met bussen terug te brengen naar de Elfstedenhal in Leeuwarden. De kou en aanhoudende regen maakten het volgens de organisatie onverantwoordelijk om wielrenners die nog onderweg waren door te laten fietsen.

Toen Evert en Femke vanuit Sneek -compleet met medaille- weer terug waren in Bolsward kon Salverda zijn dochter vertellen dat Dokkum nu echt een brug te ver was want de regen, kou en harde oostenwind kwamen hard binnen. Alleen met nieuwe schone, warme kleren aan en een bord macaroni tussentijds, had het wel gekund. Voor de meeste deelnemers was dat geen optie volgens Salverda.

De tocht die in potentie nog kan groeien heeft ook volgens Salverda een goede keus gemaakt door de deelnemers van de weg te halen. Zijn advies aan aspirant deelnemers is dan ook om, voordat je je aan de volledige winter 11-stedentocht mee gaat doen, eerst maar eens de kortere versie -de 7-stedentocht- te fietsen. Met een goede voorbereiding en met goede kleding is dit traject, zelfs onder slechte weersomstandigheden, goed te doen.

Het was in ieder geval een bijzondere ervaring voor hen beiden en wellicht de opmaat naar de volledige tocht volgend jaar! Ze weten nu in ieder geval wat het inhoudt.

 

Update

Onder de deelnemers aan de kleine Elfstedentocht zaten ook een aantal steppers. Susan Kroontje en Ida Kolkena hebben waren die steppers. Nancy Gerritsma begeleidde de steppers op de fiets. Ida moest noodgedwongen in Workum stoppen wegens een blessure. Susan en Nancy wisten de eindstreep wel te bereiken.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.