Winter Spoorbaan weer in etalage |Heeringa Assurantiën

IMG-20161107-WA0002Museummanager Jan Willem van Beek van het spoorwegmuseum Sneek heeft samen met een vrijwilliger de treinbaan geplaatst in de etalage van Heering assurantiën. 

De baan, een replica van de Eizemabaan, staat sinds enkele jaren weer terug in hetzelfde pand als jaren terug. In het pand zat vroeger de speelgoed winkel van Eizema die onder andere treinen verkocht van het merk Marklin. In zijn etalage stond een spoorbaan die van buiten uit bediend kon worden. En vele kinderen en stiekem ook pappa’s en opa’s hebben destijds dat knopje veelvuldig ingedrukt.

Eizema begon in 1960 met de speelgoedwinkel waar ook de bekende treintjes verkocht werden en al vrij snel werd zijn spoorwegbaan geplaatst. Dochter Willy Boersma weet nog dat er vroeger “hele veldslagen” werden gehouden om te bepalen wie zijn beurt het was om op het knopje te mogen drukken. Eizema overleed op 67 jarige leeftijd en daarmee verdween in 1987 ook de baan uit de etalage, eerst werd de “Eizemabaan” nog in de familie gehouden maar werd later geschonken aan het museum in Sneek

Waarschijnlijk is deze winterspoorbaan dit jaar voor het laatst in Bolsward want het spoorwegmuseum heeft ook van andere bedrijven en organisatie het verzoek gekregen om deze baan, die met het beende knopje bediend kan worden, bij hun te plaatsen.

Tot spijt van Harm-Jan Heeringa die ieder jaar weer ziet hoe populair de baan is:”Misschien is er een liefhebber die een baan wil bouwen en contact met ons wil opnemen”. Uiteraard worden de kosten voor het materiaal vergoed”.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.