Winter Spoorbaan weer in etalage |Heeringa Assurantiën

IMG-20161107-WA0002Museummanager Jan Willem van Beek van het spoorwegmuseum Sneek heeft samen met een vrijwilliger de treinbaan geplaatst in de etalage van Heering assurantiën. 

De baan, een replica van de Eizemabaan, staat sinds enkele jaren weer terug in hetzelfde pand als jaren terug. In het pand zat vroeger de speelgoed winkel van Eizema die onder andere treinen verkocht van het merk Marklin. In zijn etalage stond een spoorbaan die van buiten uit bediend kon worden. En vele kinderen en stiekem ook pappa’s en opa’s hebben destijds dat knopje veelvuldig ingedrukt.

Eizema begon in 1960 met de speelgoedwinkel waar ook de bekende treintjes verkocht werden en al vrij snel werd zijn spoorwegbaan geplaatst. Dochter Willy Boersma weet nog dat er vroeger “hele veldslagen” werden gehouden om te bepalen wie zijn beurt het was om op het knopje te mogen drukken. Eizema overleed op 67 jarige leeftijd en daarmee verdween in 1987 ook de baan uit de etalage, eerst werd de “Eizemabaan” nog in de familie gehouden maar werd later geschonken aan het museum in Sneek

Waarschijnlijk is deze winterspoorbaan dit jaar voor het laatst in Bolsward want het spoorwegmuseum heeft ook van andere bedrijven en organisatie het verzoek gekregen om deze baan, die met het beende knopje bediend kan worden, bij hun te plaatsen.

Tot spijt van Harm-Jan Heeringa die ieder jaar weer ziet hoe populair de baan is:”Misschien is er een liefhebber die een baan wil bouwen en contact met ons wil opnemen”. Uiteraard worden de kosten voor het materiaal vergoed”.


1 reactie

  1. 19 november 2016

    […] Bron: TVbolsward.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *