Winkeldieven voor de rechter voor oude diefstallen

LEEUWARDEN/BOLSWARD – Twee winkeldieven die begin juni 2014 bij twee winkels in Bolsward hadden toegeslagen, moesten zich donderdag voor de politierechter in Leeuwarden verantwoorden. De twee, een man en een vrouw uit het Brabantse Oss, kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Alleen de vrouw (34) was verschenen op de zitting van rechter Willem Sikkema, haar negen jaar oudere plaatsgenoot liet verstek gaan. Het stel had op op 5 juni 2014 bij twee winkels in Bolsward kleding gestolen. Dat ging behoorlijk doordacht: terwijl de vrouw spullen in een tas stopte, ging de man ervoor staan. Toen het tweetal werd opgepakt, hadden ze een magneet bij zich om de beveiligingslabels te verwijderen.

De vrouw beweerde dat zij en haar plaatsgenoot toevallig in Bolsward terecht waren gekomen. Dat was eerder dat jaar ook al in Oegstgeest gebeurd, waar ze met een andere man winkeldiefstallen had gepleegd. ‘Je gaat een beetje rondrijden en dan kom je daar terecht’, zei de vrouw. ‘Oss – Bolsward is een hele afstand, dan rijd je nogal een stukje om’, reageerde de rechter. De vrouw bleef volhouden dat het allemaal toeval was.

‘Een vaag verhaal’, reageerde Sikkema. De Brabantse is, net als de mededader, vaker veroordeeld voor winkeldiefstallen. Ze was ook in België actief. Sinds ze daar in de cel zat, heeft ze volgens haar advocate haar lesje wel geleerd. ‘In België vastzitten is wat anders dan in Nederland. Daar zit je bij wijze van spreken echt op water en brood’, aldus de advocate.

In Nederland zal de vrouw deze keer de gevangenis niet van binnen zien. De rechter liet zwaar meewegen dat de zaken erg oud waren, de diefstallen in Oegstgeest waren van februari 2014. De vrouw kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes weken, de man kreeg vier weken voorwaardelijk. De twee moeten aan een van de Bolswarder winkeliers een schadevergoeding van 354 euro betalen.

Renze van der Sluis

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.