Wijzigen geslacht op geboorteakte gemakkelijker voor transgenders

 OLYMPUS DIGITAL CAMERATransgenders van 16 jaar of ouder kunnen sinds 1 juli gemakkelijker hun geslacht laten veranderen op de geboorteakte bij de burgerlijke stand.

Het is dan voldoende dat een deskundige vaststelt dat de overtuiging van iemand om tot het andere geslacht te behoren blijvend van aard is.

Ruimere erkenning
Voorheen moesten transgenders, voor zij hun geslacht op de geboorteakte konden laten wijzigen, een operatie ondergaan om hun lichaam aan te passen aan het gewenste geslacht. Daarnaast moesten zij onvruchtbaar zijn. Zowel de fysieke verandering als de sterilisatie-eis komen nu te vervallen. De wetswijziging betekent een ruimere erkenning van de genderidentiteit van transgenders.

Als jezelf deelnemen aan maatschappelijk leven
Mensen die lichamelijk man of vrouw zijn maar diep verlangen om als persoon van het andere geslacht door het leven te gaan, kunnen nu sneller deelnemen aan het maatschappelijk leven in het door hen gewenste geslacht. Verandering van het geslacht in de geboorteakte werkt door in overheidsadministraties zoals de Gemeentelijke Basis Administratie. Het wordt zichtbaar in bijvoorbeeld paspoort, andere reisdocumenten en school- en universiteitsdiploma’s.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.