Thuiswerken blijkt voor veel werknemers prima te kunnen. Als dat zo blijft, wordt het wel belangrijk om de manier van werken enigszins aan te passen, want alsmaar doorwerken is ook weer niet goed. De thuispauze is belangrijk.
Je reed dagelijks van Bolsward naar het kantoor in Leeuwarden of moest zelfs richting de Randstad om het hoofdkantoor te bezoeken. Zomaar een voorbeeld van de manier waarop we voor de corona-pandemie aan het werk waren. En ineens zaten we thuis, achter de computer. Dat bleek eigenlijk best goed te lukken en het scheelde veel reistijd. Inmiddels werk je nog steeds thuis. Maar hoe gaat het straks, na die coronatijd?
Gaan we hybride werken?
‘Door de corona-pandemie is het thuiswerken, dat sporadisch al gebeurde, snel toegenomen. Werkgevers die er niet erg happig op waren, zagen dat mensen thuis net zo productief kunnen zijn, en het scheelt een hoop reiskosten en files. Verwacht wordt dat, ook als we straks weer naar kantoor mogen, een deel van de werknemers hybride zal blijven werken, dus een deel van de week thuis, een deel van de week op kantoor.’
Dit stond eind mei 2021 in de Volkskrant te lezen in een artikel over computerfuncties die ervoor moeten zorgen dat je niet de hele dag maar doorjakkert op die computer, want zonder praatje bij een koffieautomaat, een grap en een grol onder werktijd en een lunchpauze met collega’s sluipt het erin dat je nauwelijks een pauze neemt.
Er bestaat Zoom-moeheid
Uit onderzoeken blijkt dat in veel cao’s thuiswerken een arbeidsvoorwaarde is en een groot aantal mensen geeft daar graag gehoor aan. Het is best fijn om thuis te werken en het scheelt inderdaad veel tijd. Wie daartoe de gelegenheid heeft en bijvoorbeeld een eigen thuiskantoor kan inrichten ziet het wel zitten om ook na de pandemie zo door te werken. Maar er gaan ook geluiden op over bijvoorbeeld zoom-moeheid en het nauwelijks los kunnen komen van het werk. Kantoorsoftware zou ervoor kunnen zorgen dat je niet al te digitaal vermoeid raakt en op tijd afstand neemt.
Pauze tussen beeldschermvergaderingen
Er zijn al computerprogramma’s die je vragen hoe je je voelt en je een soort dagsluiting laten doen (Teams), en ingeplande online vergaderingen die standaard een uur duren kunnen worden ingekort. Een pauze tussen al die beeldschermvergaderingen lijkt een noodzaak. Ook wordt onder andere Focus-Time genoemd om aan te geven in een online agenda. Dat zijn de momenten dat je niet gestoord kunt worden door andere meldingen van Google-diensten zoals mails. In alle gevallen blijkt de thuispauze noodzakelijk om het thuiswerken gezond te houden.