Wie is de ware sint?

In alle ophef over de zwarte , groene, geruite en roetveegpieten is gelukkig de Sint nog overeind gebleven.

Met bisschoppelijke waardigheid draagt hij nog steeds zijn baard, mijter en grote boek. En zijn staf!  De herkomst van de pieten is onduidelijk, maar die van Sint Nicolaas ook. Komt hij uit Spanje of Turkije? Is hij een echte sint of is dat niet waar? En als hij inderdaad een sint, een heilige is, waarom?

Er zijn zelfs zoveel vragen over hem dat we er een hele muziek- theatervoorstelling aan gaan wijden. Op 3 december in de Martinikerk waarin we bekijken wie deze Nicolaas nou eigenlijk was.
Sinten hebben altijd iets bijzonders gedaan. Op z’n minst een aantal wonderen. En dan bedoelen we niet dat hij over de daken kan lopen met zijn paard. Of dat hij alle kinderen van Nederland in één nacht kan bezoeken.

Nee, dat moeten wonderen zijn van een andere categorie. Genezen, volharden, opkomen voor armen. Iets buitengewoons doen voor de wereld en voor God.

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat een heilige iemand is van glas. Waar je doorheen kunt kijken en dan God ziet. En andersom, dat God met Zijn licht en liefde heen schijnt door de heilige zodat jij in het licht komt te staan.

Een goede heilige zet aan tot navolging. Om net zo dapper te zijn of net zo gul.
Als je het zo bekijkt, is sint Nicolaas er goed in geslaagd om iedereen aan het werk te zetten voor elkaar. Is het niet een wonder dat alle kinderen in Nederland iets in hun schoen vinden? En wat geeft het dat hij niet alles alleen doet maar heel veel hulpsinterklazen heeft. Misschien is dat wel het allergrootste geheim van Sinterklaas. Dat we allemaal een klein beetje heilig worden om elkaar een plezier te doen. Fijn Sinterklaasfeest gewenst.

Ds. Marieke Ariesen- Holwerda Martinikerk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *