Wie gaat er mee naar Engeland?

witte zwanen, zwarte zwanen
wie gaat er mee naar Engeland varen?
Engeland is gesloten
de sleutel is gebroken
is er dan geen timmerman
die de sleutel maken kan?
laat doorgaan, laat doorgaan
wie achter is moet voorgaan.

Velen van ons gaan op reis deze zomer. Of zijn al weg geweest. Misschien wel naar Engeland. Op weg naar Engeland zongen we dit liedje. Vroeger maakten we dan poortjes met onze armen en handen waar anderen onderdoor mochten lopen en als je dan achteraan stond was jij aan de beurt om door de poortjes te lopen. Wie achter is, moet voorgaan. Gewoon een leuk kinderliedje.

Tot je verder kijkt.
Want Engeland is eigenlijk Engel-land. Wij zijn op reis naar Engelland. Het land van God. Zijn land van licht en vrede. Daar horen we ook als mensen. Dat is onze oorsprong. Maar ja, we kunnen er niet zomaar meer komen. De mensen hebben de sleutel kapot gemaakt. Zoals we zoveel kapot maken, met onze oorlogen en pesterijen. Met onze grote monden en kwetsende woorden. Met ons wegkijken van discriminatie en Oost-Indische doofheid voor hulpvragen. Zonde.
Is de toegang tot Engelland dan voorgoed gesloten?
Of is er misschien een timmerman die de sleutel maken kan?
let wel: geen smid, nee een timmerman.
Of de zoon van een timmerman, die het vak van zijn vader heeft geleerd. Is dat ook goed?
Jezus, de timmerman repareert de sleutel zodat wij weer naar Engelland kunnen varen. Hij doet dat door op aarde te komen en zelf de sleutel te zijn om Engelland te ontsluiten.
is dat niet geweldig? We kunnen weer naar Engelland. En bij de overtocht is Hij aan boord.
Goede reis.
ds.Marieke Ariesen-Holwerda, Martinikerk

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.