WhatsApp's vernieuwde privacyvoorwaarden

Twee jaar geleden maakte een groot aantal WhatsApp’s gebruikers zich grote zorgen over hun privacy toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook. WhatsApp bezweerde destijds nog dat haar gebruikers erop konden vertrouwen dat beide apps zelfstandig zouden blijven en dat er geen gegevens gedeeld zouden worden met Facebook. Deze week vroeg WhatsApp haar gebruikers (zo’n 10 miljoen in Nederland en miljarden wereldwijd) akkoord te gaan met haar nieuwe voorwaarden.

Wie daarmee akkoord gaat, kan er vanuit gaan dat zijn of haar telefoonnummer, maar ook wanneer en hoe vaak Whatsapp wordt gebruikt worden doorgespeeld aan Facebook. Facebook gebruikt deze gegevens weer om ‘inzicht te krijgen in de unieke gebruikers per app’ zodat vriendschapssuggesties, voorgestelde berichten en gerichte advertenties kan ‘verzorgen’ op basis van de Whatsapp-data.

Whatsapp benadrukt in de aankondiging van de nieuwe gebruiksvoorwaarden dat de inhoud van de berichten wel privé blijft. Doordat alle verstuurde ‘appjes’ standaard worden versleuteld (WhatsApp zegt dat Facebook en Whatsapp hierdoor niet kunnen meelezen) is het straks dus niet zo dat je op Facebook een advertentie van de Efteling te zien krijgt, omdat je net een vriendin hebt geappt dat je schoonmoeder een boze heks is.

Wel kunnen WhatsApp gebruikers voortaan door bedrijven worden benaderd. Dat kan gewenst (een vliegmaatschappij kan bijvoorbeeld via een appje waarschuwen voor een vertraagde vlucht), maar ook ongwenst (een bedrijf stuurt een aanbieding waarin de gebruiker wellicht geïntereseerd is) zijn. Whatsapp en Facebook beloven bieden te zullen voorkomen dat gebruikers een ‘spam-achtige’ ervaring krijgen. Zo mag een bedrijf een WhatsApp gebruiker enkel benaderen deze via Facebook contact heeft gehad.

Mocht je nog niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe privacy voorwaarden van WhatsApp en je krijgt van WhatApp het verzoek hiermee akkoord te gaan, let dan even extra op en klik op “Lees meer over de belangrijke updates van onze voorwaarden en privacybeleid”. Daar kun je het delen van je WhatsApp gegevens met Facebook tot een minimum beperken.

Ben je reeds akkoord gegaan met de nieuwe privacy voorwaarden van WhatsApp en heb je geen gebruik gemaakt van de optie “Read more about the key updates”? Dan heb je WhatsApp al toestemming gegeven je gegevens te delen met Facebook. Gelukkig heb je nog tot 30 dagen na je akkoord bent gegaan de tijd om het delen van je WhatsApp gegevens met Facebook tot een minimum beperken via Instellingen > Account > Deel mijn accountinformatie in de app.

Tim Dondorp
pchulpFriesland

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.