Westergo verliest van koploper

Zaterdagavond kreeg Westergo de ongeslagen koploper Helios uit Castricum op bezoek. Helios was een tot nu toe onbekende tegenstander, een van de 4 ploegen uit Noord-Holland waar Westergo dit zaalseizoen tegen speelt.

Helios bleek onlangs ook te sterk voor de Waterpoort uit Sneek en het zou dus op papier een zware dobber worden om de punten in Bolsward te houden. De pupillen van de week Syrk Hylkema en Stefan Liemburg opende de wedstrijd en het bleek al vrij snel dat de beide verdedigingen (voor Westergo Sytse Piter Bras, Paula Botermans, Hanneke Buma en Franck Kort) de zaak behoorlijk onder controle konden houden want er werd in het eerste kwartier weinig gescoord.

Na 5 minuten viel de eerste treffer aan de kant van Helios, maar Johannes Miedema, in de eerste aanval spelend met Michelle Dijkstra, Tjitske van Dijk en Hedzer Eringa, scoorde meteen tegen. Na de vakwisseling werd er eerst een doelpunt van Hanneke Buma afgekeurd door de streng leidende man in het zwart, dhr. Bergsma. Vooral de kleine overtredingen in de korfzone werden meteen bestraft met een vrije bal of een strafworp.

In de 9e minuut benutte Helios zo’n toegekende strafworp en Westergo verzuimde op 2-2 te komen, want de door Hanneke Buma verdiende strafworp werd helaas gemist. Helios zorgde daarna met 2 treffers voor een 1-4 stand en het leek erop dat de koploper vrij gemakkelijk afstand ging nemen, maar Westergo toonde veerkracht en middels Johannes Miedema en Sytse Piter Bras werd de achterstand verkleind tot 3-4. Helios miste daarna een opgelegde kans en Westergo was daarna heel dichtbij de gelijkmaker na een mooie doorbraak van Paula Botermans die helaas niet tot een doelpunt leidde.

Er waren toen een kleine 20 minuten gespeeld en die 3-4 was wel een erg magere score. In de volgende 10 minuten werd de ruststand 5-6 bereikt, met doelpunten van Johannes Miedema en een doorbraak treffer van Hanneke Buma.  Alles leek dus nog mogelijk met zo’n kleine marge.

Na de rust sloeg Helios toe: uit de eerste aanvalsactie werd meteen gescoord en 2 minuten later was de stand 5-9. Uit een strafworp werd het 5-10 en toen werd het toch lastiger voor Westergo om weer in de buurt te komen. Westergo miste nogal wat vrije worpen en eigenlijk was de wedstrijd na die flitsende start van Helios in de 2e helft toen al beslist.

Het werd uiteindelijk 10-16, maar Westergo heeft het, vooral in de 1e helft, Helios tamelijk moeilijk gemaakt. De rest van de doelpunten werden gescoord door Hanneke Buma, Sytse Piter Bras 2 (1 strafw.), Tjitske van Dijk  en Johannes Miedema.

Purmer won met 15-13 van Furore en is nu niet meer puntloos, OKV won met 16-11 van Leeuwarden en de Waterpoort tegen Kinea werd door de Snekers nipt gewonnen: 18-17.   Zaterdag speelt Westergo weer een belangrijk duel: om 19.30 uur speelt men in Sneek tegen de Waterpoort.

Stand.

1. Helios 5-10
  2. Waterpoort 5-8
  3. Westergo 5-6

C1 speelde in Dokkum tegen de Granaet C2 en verloor met 5-2. Doelpunten Esmee Sybesma en Anoek Velting.

D1 speelde in Lemmer tegen Lemmer D2 en won met 5-10. Doelpunten Elmar Colly 5, Douwe Schraa 3, Seval Bozlk en Anna Sophie Raanks elk 1.

D2 speelde in Deinum tegen TdeK D1 enverloor met 4-2. Doelpunten Jelmer Boersma en Maaike de Boer.