Westergo pakt eerste punt na weergaloze come-back

Bolsward – Het is de korfballers van Westergo eindelijk gelukt om van de gehate nul af te komen. Lange tijd zag het er niet naar uit, maar een glorieus slot zorgde voor een enorme vreugde-uitbarsting na 60 minuten korfbal. In een sfeervolle De Middelzee (geel-zwart versierd door de Activiteiten Commissie) stond Westergo in haar laatste thuisduel tegenover nummer zeven sc Joure.De Jousters knokten voor hun laatste kans op een beslissingsduel, elk ander resultaat dan winst betekende afdalen naar de 4e klasse. Voor Westergo zat het seizoen er al een paar weken op. Desondanks was het spel heel aardig de laatste weken.

Westergo startte met dezelfde acht als vorige week tegen WWC (12-11 verlies). Joure opende prima, na zo’n tien minuten was het 0-4. Hedzer Eringa zorgde voor de eerste twee treffers van de thuisploeg (2-4) waarna Joure rap uitliep naar 2-8. Westergo verdedigde ietwat chaotisch, maar ook aanvallend lukte het niet om wat klaar te spelen. Vroege wissels zorgden voor een kleine opleving, Hanneke Buma tekende, koud in het veld, voor de 3-8 en 4-8, maar Joure liep weer uit, ditmaal naar 4-10. Vlak voor rust was het opnieuw Hanneke Buma die de marge iets verkleinde. Met een 5-10 tussenstand zochten de teams de kleedkamers op.

Meteen na rust bracht Westergo-coach Nik van der Land wat routine binnen de lijnen, met als opdracht om rustiger te spelen en gerichte kansen te zoeken. Dit bleek meteen effect te hebben, een prachtig schot van Catharina Nijholt (6-10) en een benutte strafworp van Tjitske van Dijk zorgden voor 7-10 en weer een klein beetje hoop aan Westergo-zijde. De verder uitstekend leidende Pascal Jonkers vergat om op deze stand de bal op de stip te leggen, aan de andere kant werd het meteen 7-11. De ingevallen Ype Bote Bonnema tekende de 8-11 aan, maar weer liep Joure weg, naar een 8-14 voorsprong. Opnieuw vond Bonnema de korf (9-14) maar een 0-3 run van Joure betekende de nekslag, 9-17 met nog slechts een kleine 10 minuten te spelen.

Met z’n derde treffer tekende Bonnema voor 10-17, gevolgd door de 11-17 van Franck Kort. Joure herstelde de marge weer naar zeven verschil (11-18) en leek, logischerwijs, met nog zo’n 5 minuten de buit binnen te hebben. Westergo probeerde de schade nog wat te beperken, en meer leek er niet in te zitten. Echter, de schrijver van dit spektakelstuk had nog een plotwending waar Alfred Hitchcock jaloers op zou worden.

Via snelle treffers, achtereenvolgens Hedzer Eringa, Mirna Feddema en Hanneke Buma, kwam Westergo op 14-18 en op de bank begon men er weer een heel klein beetje in te geloven. Maar, er was nog slechts 2,5 minuut te spelen. Het lukte de Jousters niet om de wedstrijd rustig uit te spelen en Westergo, gesteund door het publiek, gooide alle schroom ineens van zich af. Via aanvoerder Hedzer Eringa werd het 15-18 en binnen no-time was de bal opnieuw in het aanvalsvak. Met 1:30 minuut op de klok zorgde Eringa zelfs voor 16-18. Het zal toch niet?!

Vlug na de vakwissel verknoeide Joure opnieuw de bal, in een alles of niets poging vond Ype Bote Bonnema met zijn vierde treffer de korf: 17-18! Iedereen met een geel-zwart hart werd gek, ging Westergo hier een gigantische achterstand wegpoetsen? Kwam daar eindelijk het felbegeerde puntje aan? Joure speelde rustig uit, maar maakte een schotbeweging, dus nog één ultieme kans. De bal vliegensvlug naar de aanval, Mirna Feddema gooit ‘m in een ultieme poging omhoog en.. JA! 18-18! Wat een enorme stunt, een onmogelijke achterstand van 7 punten binnen 5,5 minuut weggepoetst!

Scheidsrechter Jonkers floot meteen hierna af en bij Westergo werd het punt gevierd alsof men zojuist kampioen geworden was. Een prachtig slot voor alle supporters, die ondanks alle nederlagen, toch vaak kwamen kijken. En ook voor de complete ploeg (en invallers) eindelijk loon naar werken, na een aantal hele sneue en ongelukkige nederlagen. Na de voorjaarsvakantie speelt Westergo op zaterdag 10 maart haar laatste competitieduel uit tegen TFS.

Doelpunten: Hedzer Eringa 5, Ype Bote Bonnema 4, Hanneke Buma 4, Mirna Feddema 2, Tjitske van Dijk 1, Franck Kort 1, Catharina Nijholt 1

Westergo 2 won eenvoudig met 20-6 van Joure. Hiermee neemt het flink revanche na de smadelijke 26-8 zeperd eerder dit seizoen. Dankzij deze overwinning springt de ploeg van de laatste naar de vijfde plaats.

Westergo A1 nam het op tegen MN en W. In de uitwedstrijd werd er onnodig met 11-5 verloren. Toen werden kansen niet afgemaakt. Deze keer kwam Westergo al snel op voorsprong, door doelpunten van Elmar en Tsjalling. Het 2e aanvalsvak had het moeilijk, en ondanks strak verdedigend werk stond er na 20 minuten spelen een 2-3 stand op het score bord. Met nog 2 minuten te spelen scoorde Manon een mooi uitgespeeld doelpunt, en het leek er op dat met een 3-3 stand de kleedkamers werd opgezocht. MN en W profiteerde echter van een paar fouten in de verdediging, en met een 3-5 stand werd er gerust. Vlak na rust scoorde MN en W 2 maal, en bracht de stand op 3-7. Westergo poogde nog om aan te haken, maar de doelpunten kwam dit keer zeer moeizaam. Het werd nog 5-7 door doelpunten van Anoek en Amarins, maar de tegenstander wist net zo snel het verschil weer op 2 te zetten. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Amarins, die haar 2e van de avond maakte. Eindstand: 6-9. Doelpunten: Amarins 2x, Anoek, Elmar, Manon en Tsjalling allen 1

Westergo B1 ging thuis hard onderuit tegen Altijd Kwiek B1. Het werd 5-15.

Westergo B2 deed het helemaal niet raar, tegen koploper Deinum B1 werd het 2-6. Douwe scoorde beide doelpunten.

Westergo C1 speelde eveneens tegen Deinum, maar dan tegen C1. Uit werd er gewonnen, maar dat lukte vandaag helaas niet. Na 50 minuten korfballen stond er een 5-7 eindstand op het bord. Doelpunten: Betül 2x, Julia, Luke en Martijn.

Westergo D1 kreeg koploper DTG D1 op bezoek. Uit werd het maar liefst 16-2, maar er werd nu vele malen beter verdedigd. De gasten openden de score, maar uit een prachtige vrije bal maakte Emma 1-1. Na een 1-2 ruststand liep DTG uit naar 1-4, voordat Carlijn met een mooie treffer voor 2-4 zorgde. Het slotakkoord was voor DTG: het werd 2-5. Enorme groei dus in verdedigend opzicht, vergeleken met de uitwedstrijd.

Westergo D2 kreeg nummer 2 Wordt Kwiek D3 op bezoek. Na een aardig begin werd het uiteindelijk 3-8 voor de gasten. Doelpunten: Mare, Niels en Lieke.

Westergo E1 redde het niet tegen Pallas’08 E1 uit Leeuwarden. De beginfase ging aardig gelijkop (3-3) maar Pallas won uiteindelijk eenvoudig met 5-11. Ytsen (3x), Liset en Betrous zorgden voor de doelpunten.

Westergo F1 versloeg nummer 2 Pallas’08 F1 en nam zo de tweede plek weer over. Het werd 8-5 met doelpunten van Mats (5), Anne-Roos (2) en Livia.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.