Werkstraf voor betalen met vals geld

BOLSWARD/LEEUWARDEN – Twee inwoners van het Noord-Hollandse Hoorn zijn vrijdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld voor het in omloop brengen van valse briefjes van 50 euro. Het tweetal heeft begin 2015 op verschillende plaatsen in Friesland, waaronder Bolsward, betaald of geprobeerd met het vervalste geld te betalen.

De mannen waren in maart 2015 op twee verschillende dagen op pad gewest. Ze liepen tegen de lamp nadat een restauranthouder in Bolsward had ontdekt dat ze hadden geprobeerd met vals geld af te rekenen. Het duo werd aangehouden op de Appelmarkt in Bolsward. Dat ging niet zonder slag of stoot. Een van de twee, een 34-jarige man, begon te schelden. Hij maakte veelvuldig gebruik van het woord ‘kanker’.

Hij ging maar door, ook toen de agenten zeiden dat hij mest stoppen. Uiteindelijk werd het een van de agenten teveel, hij gaf de verdachte een stomp in het gezicht. De agent had in zijn naaste omgeving met de ziekte te maken. De Noord-Hollanders hebben het valse geld uitgegeven in Franeker, Harlingen, Bolsward en Makkum.

Een week voor de twee werden aangehouden hadden ze verschillende horecagelegenheden bezocht. Een Bolswarder caféhouder werd er door de bank op geattendeerd dat er een vals briefje van 50 zat bij het geld dat hij had afgestort. Toen de kroegbaas een collega polste, bleek deze ook een vals vijftigje in de kassa te hebben.

De 34-jarige zei dat ze de nagemaakte biljetten voor 15 euro van een kennis hadden gekocht. De medeverdachte, ook 34 jaar, was niet op de zitting verschenen. Hij zit momenteel in voorarrest voor een poging tot doodslag. Omdat hij een kleinere rol had, hij had twee mislukte pogingen gedaan om met vals geld te betalen, kreeg hij een geheel voorwaardelijke celstraf van drie weken.

De andere verdachte werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. De politieman die hem had geslagen, had een vordering van 300 euro ingediend. De rechter wees de schadeclaim af. Op de vraag waarom het duo nu juist Friesland had uitgekozen om de valse biljetten uit te geven, moest de verdachte het antwoord schuldig blijven.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.