Werkstraf en schadevergoeding voor bedreigen advocaat

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Het uiten van bedreigingen aan het adres van zijn advocaat en diens gezin, op 14 juli van dit jaar, leverde een 54-jarige Harlinger woensdag een werkstraf op van 40 uur. De Harlinger had advocaat Fer Grijmans via de telefoon bedreigd.

Normaal was een boete op zijn plaats geweest, maar politierechter Christine Koelman tilde er zwaar aan dat de Harlinger zijn raadsman had bedreigd. ‘Dat u een advocaat heeft bedreigd, neem ik hoog op. Dit is niet zomaar een bedreiging van een willekeurig iemand’, aldus de rechter. Grijmans had twee getuigen: zijn secretaresse en een collega-advocaat. Toen hij door de Harlinger werd gebeld, had hij de telefoon op de speaker gezet. Dat bevreemdde de Harlinger: ‘Daar zit ik heel erg mee: hij neemt de telefoon op, zet hem op de luidspreker en er zijn meteen twee mensen aanwezig’.

De man vermoedde dat er sprake was van een vooropgezet plan. ‘Om mij kapot te maken’. Op de dag van het dreigtelefoontje had Grijmans vanwege onbetaalde rekeningen door een deurwaarder beslag laten leggen op twee boten van de Harlinger. Hij ontkende dat hij de advocaat en diens gezin had bedreigd.

Officier van justitie Tjerk Buma twijfelde niet aan de echtheid van de getuigenverklaringen: ‘Dit zijn mensen die geen valse verklaringen afleggen. Zij hebben alles te verliezen’. De getuigen en Grijmans zelf hadden de Harlinger horen zeggen dat hij de advocaat en diens vrouw en kinderen zou ‘pakken’.

De man dreigde Grijmans en zijn gezin ‘dood’ te slaan als hij hen tegen zou komen. De advocaat deed aangifte en overnachtte, op aanraden van de politie, met zijn gezin in een hotel. De hotelkosten, 136 euro, wilde Grijmans op de Harlinger verhalen. Ook vorderde de advocaat 250 euro smartengeld.

Een symbolisch bedrag, benadrukte Grijmans. ‘Dit heeft enorm veel impact gehad. Hij weet waar ik woon, hij kent mijn kinderen en hij kent mijn vrouw. Ik ben al 25 jaar advocaat, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt’. De rechter wees de vordering integraal toe. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier.

Renze van der Sluis

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.