Werk in uitvoering binnenstad

Bolsward-Bewoners van de Grote Dijlakker en Sint Jansstraat  zullen voorlopig geen last hebben van vrachtverkeer die normaal gesproken door deze straten rijden. 

Dat verkeer is voorlopig verboden, dit heeft te maken met de vernieuwing van de grootste brug van  van de Driepostenbrug en werkzaamheden aan de kade van De Grote Dijlakker, Sint Jansstraat  en de Bagijnestraat.

Driepostenbrug

Deze brug wordt geheel vernieuwd en met prefabonderdelen weer opgebouwd. Ook zal een stuk van de kade, onder de brug en de Kleine Dijlakker vernieuwd moeten worden. Volgens Durk de Boer, uitvoerder van De Boer &De Groot Civiele werken moet dit eerste deel van het project voor de Kerstdagen zijn afgerond. Het eerse deel van de houten en stenen kade zal hier worden vervangen. Hiervoor in de plaats komt een stalen damwand waar later een houten wand wordt voor geplaatst zodat het uiterlijk niet veranderd maar het geheel wel sterker zal zijn.

kades

Vanaf de Brouwerspost tot aan de Kronenpost wordt de stenen wal tot aan de waterlijn gesloopt en opnieuw opgebouwd. Een inspectie in 2013 liet zien dat de wal onder de waterlijn nog sterk genoeg is en niet vervangen hoeft te worden. Tijdens het vervangen van de kade zullen voor de bewoners van dit deel van de Grote Dijlakker parkeerplaatsen gerealiseerd worden aan de andere kant van het water, op de Katterug. Als het werk op het deel van de Grote Dijlakker klaar is zal de houten kade van zowel de Sint Jansstraat als de Bagijnestraat worden vervangen. Ook hier komt eerst een damwand die vervolgens bekleed wordt met een houten wand.

Bewoners van de Kleine Dijlakker zijn teleurgesteld dat de gemeente geen geld heeft om ook hun kant van de kade aan te pakken. Ook deze houten kade verkeert in slechte staat maar zal dus niet mee worden genomen in dit project. Ook de twee posten, de Brouwerspost en de Kronenpost zullen niet aangepakt worden.

Bomen

De bomen aan het deel van de Grote Dijlakker waar de kade wordt vervangen zullen worden vervangen. De gemeente heeft er voor gekozen om de ruimte tussen de bomen te vergroten, de huidige ruimte van zo´n 6 meter, wordt 12 meter. Hierdoor ontstaat ruimte om twee auto te parkeren. Een aantal bewoners is teleurgesteld in de keus om minder bomen te herplanten maar volgens de gemeente is dee keus genomen om de boen meer ruimte te geven zodat de kruinen niet in elkaar gaan groeien en er niet een beeld ontstaat van een “heg op stokken”.

Of  er ook nieuwe bomen komen op het deel van de Grote Dijlakker tussen de Driepostenbrug en de Brouwerspost is nog niet duidelijk. Hiervoor is de gemeente nog naarstig op zoek naar geld. Want juist deze bomen verkeren in een zeer slechte staat en zijn de bewoners al jaren een doorn in het oog. Ook de gemeente wil graag dat deze bomen mee genomen worden in dit project.

Stormpost

Naast het werk op de Grote Dijlakker zal ook op de Broerestraat gewerkt worden, de Stormpost, de brug die de Broerestraat met de Grote Kampen verbind zal ook worden aangepakt.

Service

De Boer verzekerde de bewoners dat er alles aangedaan wordt om de overlast tot een minimum te beperken. Zo zal er met het lichts mogelijke materiaal worden gewerkt, zal er niet worden geheid en komen er geen rupskranen werken aan dit project. Daarnaast zullen medewerkers van het bedrijf ervoor zorgen dat met name de oudere bewoners niet iedere week lange afstanden hoeven te lopen met de afvalcontainer. Volgens De Boer zorgt zijn personeel ervoor dat de containers op de juiste plek gebracht worden en aan het einde van de dag weer teruggebracht. Ook het doorgaande verkeer zal zoveel mogelijk door kunnen rijden. Al gaf De Boer wel toe dat de straat zo nu en dan afgesloten zal zijn tijdens de werkzaamheden.

Eind oktober zullen de werkzaamheden beginnen, deze zullen doorgaan tot in mei. Op de vraag of een strenge winter nog roet in het eten zou kunnen gooien kon De Boer de bewoners gerust stellen, veel van het werk kan ondanks een eventuele strenge winter gewoon doorgaan.

 

Foto album huidige situatie

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.