Werelds Heamiel…

Het Heamiel comité zet bescheiden in dit jaar. Typisch Fries: ‘Bolsward wil een gastvrije plek en een uitdagend oord zijn voor mensen uit de hele wereld. Geen cultureel hoofdstadje, maar een culturele planeet waar alles om draait,’staat er op de website.
‘Vele wegen leiden naar Rome, maar meer wegen gaan er op 27 juni 2018 naar het Werelds Heamiel:

Bolsward, de wereld aan muziek
Bolsward, de wereld aan dans
Bolsward, de wereld aan artiesten
Bolsward, de wereld aan talent
Bolsward, de wereld aan vertier
Etc. etc.’

Het is mooi dat we met Heamiel de hele wereld in beeld krijgen. We hebben maar een planeet die ons, mensen, is toevertrouwd en waar we zuinig op moeten zijn. We raken er steeds meer van doordrongen dat we moeten stoppen met het uitbuiten van de schepping. Het is mooi dat we dat met Heamiel vieren: terug naar de kern, dankbaarheid voor het hooi, de oogst, de eenvoud, zorg voor elkaar en samen eten, een verbroederingsfeest voor iedereen, de wereld aan mensen.

Niet de machthebbers van de wereld staan centraal, maar een gewoon meisje uit ons midden wordt voor even koningin. Jeugd, schoonheid en kwetsbaarheid hebben het even voor het zeggen.

Werelds Heamiel is een mengeling van talen. Voor mij als Hollander klinkt heamiel dan als hemel. Werelds Heamiel, een stukje hemel op aarde. Nu stel ik mij de hemel heel anders voor, maar toch… Dans, verbroedering, gastvrijheid, zang, alle talen, eenvoud, samen eten…
Nee, toch niet. De hemel draait om de Himelkening. Die kwam ook als gewoon mens in ons midden, kwetsbaar, gastvrij, met oog voor de wereld.

Ds. Jaap van der Windt
Gasthuiskerk
jgvanderwindt@planet.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.