Wel of geen antivirusprogramma kopen?

Deze vraag wordt vooral gesteld door gebruikers van Windows. De vele ongevraagde randzaken (software) die je meekrijgt als je een computer koopt met Windows (helaas is het haast onmogelijk een nieuwe computer zonder Windows aan te schaffen) en de constante risico’s op het oplopen van virussen, crapware, bloatware, spyware, adware, ransomware, malware, scareware, wormen, trojans etc, etc. maken dat je met een Windows computer eigenlijk niet zonder beveiligingsprogramma’s kunt.

Vele Windowsgebruikers denken daarbij enkel aan een virusscanner. Helaas geeft zo’n virusscanner over het algemeen een onterecht gevoel van veiligheid. De uiteindelijke beveiliging is ligt namelijk in handen van de computergebruiker zelf. Geen enkele virusscanner en of beveiligingspakket kan namelijk 100 % bescherming bieden. Het blijft immers een kat-en-muisspel tussen de virusmakers en de antivirusfabrikanten en daarbij kan je stellen dat de laatste altijd een behoorlijk eind achter de feiten aan blijft lopen. Daarnaast beschermt een virusscanner lang niet altijd tegen andere vervelende ‘niet virus zijnde’ programma’s zoals adware.

Geregeld komen wij computers tegen waarvan Internetbrowser zijn ‘dichtgeslipt’ met toolbars en vervelende popups met reclame of zogenaamde beveiligingswaarschuwingen. Veelal wijst dit op adware die in de loop der tijd de computer is binnengeslopen. Vaak vraagt men aan ons hoe dit toch komt en wat je er aan kunt doen om dit te voorkomen. Adware wordt veel al ongevraagd mee geïnstalleerd tijdens de installatie van gratis programma’s. Websites zoals Softonic, Brothersoft en Cnet staan erom bekend dat het software aanbiedt middels aangepaste installatiebestanden, zogenaamde wrappers. Indien de gebruiker deze adware niet wil installeren, zal hij of zij dat meestal tijdens de installatie moeten aangeven.

Unchecky is een gratis programma wat geheel automatisch ongewenste software kan uitvinken tijden de installatie van software wat gebundeld is met optionele software, zoals ongewenste toolbars, browser hijacker en allerhande adware. Natuurlijk is het alsnog van belang dat tijdens de installatie van gratis software nog altijd gecontroleerd wordt wat er daadwerkelijk wordt geïnstalleerd en niet volledig op Unchecky wordt vertrouwd. Het is nog steeds belangrijk om zelf alert te blijven, goed na te kijken welke programma’s je installeert en eigenlijk websites als Softonic, Brothersoft en Cnet te vermijden. Zeker in geval van gratis (installatie)programma’s is het van belang het bij de officiële bron te downloaden (veelal op de website van de programmamaker zelf).

Zeker met de komst van Windows 10 dat al voorzien is van een gratis virusscanner durven wij met een gerust hart te stellen dat het niet noodzakelijk is een betaalde virusscanner te kopen. Uiteraard dien je op te passen met het openen van bijlagen/ hyperlinks van/ in e-mails van onbekende afzenders, maar dat dien je ook te doen wanneer je een betaalde virusscanner hebt geïnstalleerd. In plaats van te investeren in een betaalde virusscanner, raden wij aan de gratis met Windows 10 meegeleverde virusscanner Windows Defender te gebruiken in combinatie met een betaalde anti malware programma zoals Malwarebytes Anti-Malware Premium (programma is in het Nederlands te installeren) voor € 25,95 per jaar.

Tim Dondorp
pchulpFriesland

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.