Wederom fors ongeval op veelbesproken kruispunten

WOMMELS – Twee personen zijn zaterdagochtend naar het ziekenhuis gebracht na een fors ongeval op de Westergoawei. Rond 11.00 uur ging het mis op het kruispunt bij het dorp.

De bestuurder van een blauwe Fiat kwam uit het dorp en wilde de Westergoawei oversteken, maar verleende geen voorrang aan een bestuurder van een blauwe Suzuki komende uit de richting van Bolsward. Beide bestuurders konden niet meer uitwijken en een aanrijding was het gevolg.

De inzittenden van de Suzuki konden op eigen kracht het voertuig verlaten, maar zijn wel gecontroleerd door het ambulancepersoneel. Eén persoon werd met mogelijk nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De brandweer van Wommels werd gealarmeerd om de bestuurder uit de blauwe Fiat te bevrijden. Ook deze persoon is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Het verkeer vanuit Bolsward richting Leeuwarden werd tijdelijk omgeleid via het dorp en de busbaan. Een bergingsbedrijf heeft beide voertuigen geborgen.

Nummer 32

Vandaag vond het 32ste geregistreerde ongeval plaats sinds de zomer van 2011 op het acht kilometer lange traject tussen Bolsward en Wommels. Verschillende dorpsbelangen langs dit traject zagen de afgelopen jaren het aantal ongevallen fors stijgen. Voor hen was de maat vol. Een werkgroep werd in het leven geroepen om de provincie te attenderen op de gevaarlijke oversteken.

De werkgroep hebben in oktober een twintigtal leden van de Provinciale Staten op werkbezoek gehad om de onveilige kruispunten onder de aandacht te brengen en te kijken naar oplossing. Eén van de gevaren van de kruispunten in de Westergoawei is dat voertuigen achter de raamstijlen verdwijnen. Door de raamstijl valt een deel van het zicht weg en vallen auto’s niet op. Dit wordt op onderstaande foto weergegeven.

Op de eerste foto rijden twee auto’s, maar er is maar één te zien. De tweede (grijze) auto zit op het moment van kijken achter de raamstijl. Mocht je op dat moment het kruispunt beginnen over te steken, dan komt vervolgens in de tweede foto een tel later de auto weer tevoorschijn. Een ongeval is in zo’n geval niet meer te voorkomen. Dit alles gebeurt maar in een fractie van een seconde. Extra uitkijken is daarom aan te raden!

Ook gedeputeerde Poepjes is op de hoogte gebracht van de vier onveilige kruispunten. Zij heeft toegezegd zich in te willen zetten voor om de kruispunten op korte termijn veilig te maken. Maatregelen zoals het plaatsen van extra borden of het aanpassen van markering helpen naar verwachting niet veel. De menselijke factor in het verkeer is groot (95% van het aantal ongevallen wordt veroorzaakt door de mens). Een stopbord zou in principe voldoende moeten zijn, maar helaas stopt niet elke verkeersdeelnemer hiervoor. Daarom is misschien wel de meest effectieve maatregelen een ongelijkvloerse kruising. Hierbij valt te denken aan een viaduct of een tunnel. Dit zijn dure oplossingen, maar de reeks ongevallen van de afgelopen jaren hebben ook al vele duizenden euro’s gekost.

Hopelijk was dit het laatste ongeval uit een reeks van velen.

Foto Hendrik Jellema

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.