We wraken de rechter

De rechterlijke macht ligt onder vuur. We hebben er als maatschappij alles aan gedaan om de rechtspraak zo vrij en onafhankelijk mogelijk te laten zijn. Rechters worden voor het leven benoemd, zij zijn gehouden zich strikt aan de wet te houden, die democratisch is vastgesteld, en rechters controleren elkaar daarin.

Toch zijn er steeds meer politici die menen dat zij het beter weten dan de rechters en die in 140 tekens een oordeel van de rechter naar de prullenbak verwijzen. Presidenten en kandidaat premiers zagen aan de poten van de rechterstoel als hun iets niet zint. En zij gaan net zo vaak in beroep tot zij gelijk krijgen. Dit heeft een grote invloed op hoe de samenleving denkt over een onafhankelijk gezag. Als ons iets niet zint, dan wraken wij het hogere gezag. We hoeven ons gedrag of onze denkwijze niet te veranderen omdat het hogere gezag wellicht goede redenen heeft voor zijn beslissing.

Dat heeft volgens mij ook effect op hoe we naar de Here God kijken. Natuurlijk hebben wij veel vragen in het leven. Waarom overlijden mensen soms zo jong? Waarom is er dementie? Waarom kunnen gemene mensen gewoon doorgaan met hun daden? Als God een God van liefde is, waarom doet Hij daar niet wat aan? En als gelovigen zulke goede mensen zijn, waarom maken ze dan toch zo vaak ruzie?

Steeds meer mensen erkennen het hoogste gezag niet meer: we wraken de rechter. Het zint ons niet. God heeft zijn zaken niet goed op orde. Ik kom regelmatig mensen tegen die in minder dan 140 tekens God naar de prullenbak verwijzen.

We begrijpen het hoogste gezag niet altijd. We begrijpen ook niet altijd hoe wetten tot stand zijn gekomen. Maar laten we in zo’n geval niet gelijk denken dat we het beter weten. Er kunnen heel goede redenen zijn waarom een rechter anders oordeelt dan wij verwachten. Ga niet meteen in hoger beroep en wraak de Rechter niet. Vertrouw Hem.

 

Ds. Jaap van der Windt

Gasthuiskerk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *