Waste Battle wil probleem zwerfafval aanpakken

Woensdag 17 mei was de officiële aftrap van de tweede Waste Battle. Bijna 400 leerlingen uit de gemeente Súdwest-Fryslân strijden in groepjes tegen elkaar wie de beste oplossing voor het zwerfafvalprobleem kan bedenken.

In mei, juni en begin juli zijn de voorrondes. Op 7 juli is de finale in Het Bolwerk in Sneek. “We dagen de leerlingen uit om met creatieve oplossingen te komen”, aldus wethouder Mirjam Bakker. Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan veel mensen zich ergeren. “Door de Waste Battle snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Bakker. “De deelnemers worden zich bewust van zwerfafval en de rol die zij hierbij kunnen spelen én ze bedenken een leuke oplossing.”

De tweede Waste Battle

Vorig jaar organiseerde Súdwest-Fryslân samen met de scholen de eerste editie van de Waste Battle op het voortgezet onderwijs in de gemeente. “Een ontzettend leuk en leerzaam project”,aldus de wethouder. “Vorig jaar hebben we veel enthousiasme en verrassende ideeën gezien. Dat is voor ons ook de reden om ook dit jaar weer, samen met de scholen, te gaan voor een nieuwe ronde.”

Wie bedenkt het beste idee?

Tijdens drie voorrondedagen gaan leerlingen in groepjes aan de slag. De voorronde voor Mavo 2 op CSG Bogerman is ondertussen geweest. De komende voorrondes zijn:

– 22-24 mei Marne College (2 GT);

– 7-9 juni op het Nordwin College (leerjaar 2);

– 14-16 RSG Magister Alvinus (VWO 3);

– 3-5 juli CSG Bogerman (Technasium).

Per school gaan de beste twee ideeën door naar de finale op 7 juli.

Winnaar en dan?

Clean Power is het winnende team van Waste Battle 2016. De zes meiden van CSG Bogerman zijn nu met twee leraren en de partners bezig om hun idee uit te voeren. Het blijft dus niet alleen bij een idee.

De Waste Battle Súdwest-Fryslân is een initiatief van Gooitz in samenwerking met Norder Advies. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft geld beschikbaar gesteld voor de Waste Battle. Ook de lokale bedrijven Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland, Donkergroen BV, Roelofs BV en Jumbo Kooistra stellen geld, tijd en kennis beschikbaar. Meer informatie op www.wastebattle.nl.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.