Waarom doet God niks?

Afgelopen zondag vierden we het Pinksterfeest in de Broerekerk. We kunnen terug kijken op een geslaagd feest. Tijdens het schminken en koffie drinken hadden we verschillende gesprekken met de bezoekers. Bij een van de gesprekken kwam de vraag: “Als God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende?”. Dat werd vervolgens een boeiend gesprek.

Deze bezoeker had in ons gesprek aangegeven te geloven dat er meer tussen hemel en aarde is endat we ook niet spontaan uit het niets zijn ontstaan. Maar om in een God te geloven, dát was een brug te ver. De reden hiervoor was dat God niks doet aan de ellende in de wereld. Hij noemde hierbij de recente aanslag in Manchester, waarbij veel jongeren omkwamen.

De vraag die we ons eerst moeten stellen is: “Is God verantwoordelijk voor het voorkomen of het verhelpen van alle ellende?”. Dat is een vraag waar je best even lang over na mag denken. Als je antwoorden gaat beredeneren, dan blijk je bezig te zijn met een filosofisch vraagstuk.

Zelf denk ik niet dat het logisch is om van God te verwachten dat Hij bij alles ingrijpt. Niet omdat ik dat filosofisch bepaald heb, maar omdat ik dat gewoon in de Bijbel kan lezen. Samen met de bezoeker heb ik de Bijbel opengedaan en heb ik gewezen op het feit dat er geschreven staat dat God de mensheid heeft losgelaten. De mens is dus vrij om verkeerde dingen te doen en daarbij wordt ook moorden genoemd. Het is dan vervolgens niet logisch als God die moorden gaat voorkomen.

De reden dat God de mensheid heeft losgelaten, is juist gelegen in het feit dat de mens eerst God losgelaten heeft. Het is dan wel wrang dat deze bezoeker juist dat ‘loslaten door God’ ziet als een argument om niet te geloven.

In essentie heeft het dus alles te maken met het beeld dat je van God hebt. Bestaat Hij pas als Hij voldoet aan jouw verwachtingen? Is het niet veel logischer om de Bijbel te gaan lezen en te ontdekken wie Hij is en je verwachtingen vervolgens bij te stellen?

Natuurlijk doet deze column geen recht aan de verklaring van alle ellende. Maar waar ik voor wil waken is dat wij God iets toeschrijven en vervolgens Hem op die grond ontkennen. Want als God niet doet wat je verwacht dan betekent dat nogniet dat God niet bestaat en helemaal niks doet.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze column, voel je dan vrij om te mailen of contact op te nemen. De koffie staat altijd klaar.

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.