Waarmaken

Als er iets is waar mijn kinderen mij altijd aan herinneren, dan is het wel: ‘Belofte maakt schuld
. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik gemakkelijk iets toezeg en denk dat ik dat wel kan nakomen. Op een gegeven moment word je steeds voorzichtiger in wat je toezegt. Ik wil graag waarmaken wat ik beloofd heb, maar soms lukt dat niet door de omstandigheden.

Op mijn werk ben ik veel bezig met planningen en afspraken maken. Omdat ik werk op het gebied van nieuwe ontwikkelingen kan alles altijd anders gaan. Het doel is vaak wel helder, maar de route erheen verandert door de omstandigheden. Vaak herhaal ik dan het gezegde van John Lennon: “Life is whathappenstoyou, whileyou’re busy making otherplans.”(Het leven is wat je overkomt, terwijl je bezig bent andere plannen te maken.)

Als we het vanaf een afstand bekijken, dan is het ook hoogmoedig om te denken dat we alle factoren in de hand hebben en dat wij kunnen waarmaken wat we zelf beloven. In mijn werk heb ik ook te maken met leveranciers en hoe commerciëler ze zijn, hoe groter de beloften. Maar als ze het niet waarmaken, is de teleurstelling des te groter. Ik herhaal dan altijd maar het spreekwoord: “Een goede naam komt te voet en gaat te paard”.

Hoe anders is het als ik de Bijbel lees. Geleerden hebben uitgezocht dat er 735 verschillende voorzeggingen in de Bijbel staan en dat daarvan 81% al is uitgekomen (DavidPawson, Jezus is Uniek, 2011.) 19% zal dus nog vervuld worden. Als God iets belooft, dan maakt Hij het ook waar. Als je beseft hoe moeilijk het voor ons is om zelfs een kleine belofte te vervullen, hoe uitdagend zou het dan zijn om zoveel beloften te vervullen.

Vele van deze beloften zijn ook fysiek vervuld in het leven van Jezus. Dit wijst ons erop dat God niet onderhevig is aan de omstandigheden zoals wij, maar dat Hij Zijn beloften waar kan maken. Hij kan wel de omstandigheden beïnvloeden als dat nodig is. Als je de evangeliën doorleest, wordt dat heel duidelijk.

Omdat we niet weten wat ons morgen staat te wachten, past het ons om bescheiden te zijn in wat we anderen toezeggen.Tegelijk bewijst dit ook dat God van een andere orde is doordat Hij wel zijn beloften houdt en al 81% vervuld heeft. Daardoor weet ik toch in hoofdlijnen wat de toekomst ons zal brengen, want ik kan er logischerwijze van uitgaan dat Hij de laatste 19% ook zal waarmaken.

Ben je nieuwsgierig naar de beloften die God heeft waargemaakt en welke nog vervuld gaan worden?Kom dan eens lang in de Petra gemeente. Je bent van harte welkom.

 

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.