‘Waar je mee omgaat word je mee besmet.’

‘Waar je mee omgaat word je mee besmet’, zo luidt het spreekwoord. Datgene waar wij ons vaak mee bezighouden en de personen waar we een nauwe band mee hebben, hebben vaak een grote invloed op ons leven. Ons doen en laten wordt hier voor een groot deel door bepaald.

Neem bijvoorbeeld een kind. Een kind heeft een hele hechte band met zijn of haar ouders. Het zijn daarom de ouders die heel erg bepalend zijn voor de ontwikkeling van hun kind. Ook de vrienden en vriendinnen die het kind krijgt en waar het veel mee om gaat, hebben een behoorlijke invloed. Wanneer een kind ouder wordt en vrienden krijgt die een slechte invloed op hem of haar hebben, kan het gebeuren dat zo’n kind op het verkeerde pad terecht komt. Vaak hoor je de ouders dan zeggen: “Dit komt doordat ons kind verkeerde vrienden heeft.” De ouders geven hiermee aan dat het kind mede door de invloeden van de vrienden zo is geworden. Dit klopt natuurlijk vaak wel, maar is het eerlijk om de schuld te geven aan de vrienden wanneer iemand negatief door hen wordt beïnvloed? Is het niet zo dat iedereen zijn eigen vrienden kiest en dus ook zelf verantwoordelijk is voor de invloed die zij op ons hebben? Het is belangrijk je hier bewust van te zijn, zodat je hier verstandige keuzes in kan maken. Wanneer je ervoor kiest om met bepaalde personen veel om te gaan, kies je er als het ware voor een grotere band met hen dan met anderen te hebben. Door je meer aan iemand te verbinden, krijgt deze persoon een grotere invloed op jouw denken en doen.

Het jaarthema van onze gemeente is: ‘Leven vanuit verbondenheid’. Hiermee doelen we onder andere op de verbondenheid die wij mensen mogen hebben met onze God. Wij geloven dat wanneer je ervoor kiest in nauw contact met Hem te leven, God meer invloed op jouw leven gaat krijgen. Je wordt dan als het ware ‘besmet’ met zijn karakter. De karaktereigenschappen van Hem zijn: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing (Galaten 5: 22). Hier is toch helemaal niks mis mee? Wie wil hier nou niet mee worden besmet?

Gijsbertus Feenstra

christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.