Bevrijd??!!!

Op het moment dat ik dit schrijf moet het nog bevrijdingsdag worden. Het is 4 Mei 2016, 9.00 in de ochtend. Ik heb net ‘Goedemorgen Nederland’ gekeken. Een programma dat deze keer vrijwel geheel staat in het teken van ‘vieren en gedenken’. Terecht!

Vier-vijf-mei, en dat moeten we blijven doen. We moeten herdenken (de tweede wereldoorlog), gedenken (alle slachtoffers in oorlogen) en vieren (dat Nederland destijds bevrijd is en dat we nog steeds vrij zijn).
Maar hoe vrij zijn we eigenlijk?

Op dit moment zit een Nederlands-Turkse journaliste vast omdat ze een kritische tweet de wereld in heeft gestuurd over de machtige man in Turkije. Turkije met wie Nederland (lees de Europese Unie) ook onderhandelt over het vluchtelingenprobleem.

Ik zag een reportage van Zembla over Saoedie-Arabie waar mensen (schurken) in het openbaar onthoofd worden vanwege bewezen geachte slechte daden. Saoedie-Arabie, dat is toch onze partner in de oorlog tegen ISIS.
In het journaal blijkt dat ene Donald Trump in Amerika de voorverkiezingen voor het presidentschap wint. Donald Trump die muren wil bouwen om Mexicanen tegen te houden, die vrouwen die abortus plegen wil straffen en dat zijn nog maar twee van zijn dubieuze plannen. Ik stel me zo voor dat dit de tegenspeler van de al even onbetrouwbare Russische leider wordt. Ik vrees dat wereldoorlog 3 dan erg dichtbij komt. Maar geen slecht woord over onze ‘bevrijders’.

De wereld staat in brand. Mijn zoons (20 en 21 jaar) rekenen er half op dat zij weer een oorlog mee zullen maken waar Nederland in verwikkeld zal zijn. En met hen veel jongeren (ik peil het wel in mijn klassen). Ze laten zich door deze angst niet verlammen, integendeel, maar ook zij weten de goede uitweg niet. Soms hopen ze op en geloven ze in het internet. Dit World Wide Web zou mensen kunnen verenigen en het begrip voor mensen in andere culturen kunnen vergroten. Dat zou mooi zijn. En ik help het hen hopen.
Ik geloof zelf dat een goed gesprek tussen de grote wereldreligies ook een stap in de goede richting zou kunnen zijn. Nederland zou hier een voortrekkers rol in kunnen spelen. Niet dat je religieus extremisme dan voorkomt. Extremisten zullen er altijd blijven. Maar als we de ‘massa’ goedwillenden actief mee kunnen krijgen in een wereldwijde tegenbeweging, een wereldwijde vredesbeweging (al dan niet op basis van religieuze overtuiging) dan zou dat prachtig zijn. We voorkomen excessen dan niet maar we kunnen ze hopelijk tijdig het hoofd bieden.

Maar dat zullen we samen moeten doen. Een beweging van beneden af. Van gewone mensen. Zij zijn de slachtoffers van oorlog en geweld. De leiders zijn in de regel niet de slachtoffers. Die ontlopen de ellende vaak wel of komen uiteindelijk aan hun straf na eindeloze rechtzaken voor het tribunaal in Den Haag. Van hen zal het heil niet komen. We moeten het zelf doen, en wat mij betreft beginnen we hier in Bolsward. Liefst nog vandaag!!
Zolang we nog vrij zijn !

Dirk Jan Steenbergen (werker doopsgezinde gemeente)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.