Vrijheid, wat zijn we hier allemaal op gesteld. We mogen dankbaar zijn dat we in een land leven waar vrijheid is!
Dit is immers niet zo vanzelfsprekend. Wanneer we kijken naar wat er allemaal gaande is in de wereld, zien we dat er heel veel mensen worden onderdrukt door overheden, groeperingen e.d..
Afgelopen donderdag was het 5 mei en mochten we vieren dat we in een land leven waar volop vrijheid is. Hier is geen oorlog, hebben we vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is de laatste tijd regelmatig het onderwerp van gesprek. Tegenwoordig vanwege president Erdogan van Turkije die vindt dat beledigingen richting hem niet aanvaardbaar zijn. Zo deed hij aangifte tegen de Duitse Böhmermann die, volgens de Turkse president, een beledigend gedicht over hem voordroeg. Erdogan wil nu dat deze komiek wordt vervolgd.
Ook mag de Nederlandse columniste Ebru Umar op het moment Turkije niet uit, omdat zij woorden heeft getweet die volgens Erdogan beledigend voor hem zijn. Of Erdogan gelijk heeft, daarover zijn ook weer verschillende meningen die overal en ergens uitvoerig worden gedeeld.
Het hebben van vrijheid van meningsuiting is natuurlijk een groot goed. Wanneer je niet meer mag of durft te zeggen hoe je ergens over denkt, is dit een vorm van onderdrukking. Dit is het tegenovergestelde van vrijheid. Maar wanneer meningen over iets of iemand ongezouten worden gegeven, wat doet dit met de ander? Een vraag om over na te denken is: Kan iemand zijn/haar vrijheid op zo’n manier gebruiken, dat de vrijheid van zijn/haar medemens wordt ingeperkt? Het is goed om je bewust te zijn van hoe jij omgaat met je vrijheid en wat dit met de ander doet. Wat doet de manier waarop ik mijn mening uit met de ander?
In de Bijbel staat in Lucas 6 vers 31: “Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen.” Wanneer je over iets of iemand een mening hebt en deze wilt delen, zou je nog eens aan deze tekst kunnen denken.
Gijsbertus Feenstra
Christelijke gemeente “Het Keerpunt”