Vrijdag-recept: zo worden kliekjes lekkere hapjes!

Kliekjes. Het klinkt ouderwets, maar het is van alle tijden. Heerlijk als je aardappels overhebt die je bakken kunt of van oud brood iets lekkers weet te maken. Hoe vaak houd jij een bakje rijst over? Daar is een heerlijk ontbijtje mee te maken!  

Volgens Milieu Centraal, een stichting van de overheid die als doel heeft meer bewustwording te creëren over energieverbruik en milieu, gooien we jaarlijks zo’n 34 kilo voedsel weg. Gewoonweg omdat we te veel koken. Daar moeten we natuurlijk beter mee omgaan, maar het kent één voordeel: kliekjesdag.

Ook al probeer je nog zo gericht te koken, die kliekjes zijn soms onvermijdelijk. Je kent het wel, zo’n hele zak pasta of een pak rijst. Je giet het in de pan en het lijkt niet veel, maar als het gaat koken blijk je een pan vol te hebben. Terwijl je met de helft ook al genoeg had gehad. Zonde? Niet als je die restjes gekookte pasta of rijst inzet voor kliekjesdag.

Dat klinkt ouderwets, maar wat is er mis met ouderwets? Op vrijdag al het oude brood opmaken door wentelteefjes te bakken is iets van alle tijden. Trouwens, het kan ook meer trendy. Denk bijvoorbeeld eens aan een ontbijtje met de rijst dat over is van de vorige dag. Hier volgt een geweldig lekker ontbijtrecept.

Ontbijtje van rijst met fruit

-dit heb je nodig

Je hebt er een (of twee) porties rijst voor nodig, een appel, banaan, dadels, melk (600 milliliter), zout, venkelpoeder, kardemompoeder, sinaasappel (sap en rasp), twee eetlepels (geroosterde) amandelschaafsel en een klein stukje donkere chocolade.

-dit meng je door elkaar

Doe de dadels, kruiden, zout, sap van de sinaasappel en de melk met de stukjes banaan en appel in de blender of pureer met een staafmixer.

-dit warm je op

Neem een klein beetje kokosolie en verwarm dit in een pannetje, doe de rijst erbij en voeg dan het papje uit de blender toe. Roer het goed door totdat het lekker warm is.

-dit versier je

Verdeel dit over twee kommetjes en doe er nog plakjes banaan en chocoladestukjes overheen en strooi er wat amandelschaafsel en sinaasappelrasp over.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.