Vrijdag-recept: Soep à la Ibiza, guisat de peix

Toch niet naar Ibiza deze zomer? Dan halen we Ibiza toch naar hier. Maak guisat de peix, een eenpansgerecht met verschillende soorten vis en aardappelen. Natuurlijk met de nodige knoflook en heerlijke olijfolie. Officieel wordt dit gerecht gemaakt in een traditionele terracottapot, een greixonera, maar thuis in een stevige grote pan kan het ook.

Het is een complete maaltijdsoep met veel vis. Er gaan onder andere zeebaars en zeeduivel in, maar met stevig witvis naar eigen smaak kun je dit gerecht ook prima klaarmaken. Wil je er ook mosselen, kreeft of krap bij? Doen! Kies voor lekker veel vis, in mooie moten.

Andere ingrediënten die nodig zijn: 1 liter water en 80 gram olijfolie, zout en peper, een geroosterde rode paprika, veel tenen knoflook (10!), verse peterselie, 150 gram gesneden ui, gedroogde laurier, 350 gram tomaten uit blik, maximaal een kilo aardappelen.

Je maakt het eigenlijk als iedere andere soep. Je merkt wel dat je deze soep naar eigen smaak kunt maken, maar de basis blijft Ibiza-style.

Maak een visbouillon* van water, olie en kruiden en de koppen en staarten als je verse vis gebruikt. Een kant-en-klare visbouillon inzetten kan natuurlijk ook.

Bak in een tweede grote braadpan de blokjes aardappel met olijfolie een beetje aan, en doe er de fijngehakte peterselie, tomatenblokjes, paprika en knoflook bij. Laat het een paar minuten bakken en roer het steeds om. Voeg er dan de visbouillon aan toe (kan-en-klaar of zelfgemaakt). Laat het geheel tien minuten koken. Doe er eventueel nog mosselen of andere schaaldieren bij en laat het vervolgens nog eens een kwartiertje koken. Een aanrader is er enkele saffraandraadjes aan toe te voegen voor die echte Ibizasmaak. Roer het niet meer door, want dan valt de vis uit elkaar.

Smullen maar!

*Tip: zo maak je zelf een visbouillon

Een goede visbouillon maken is niet moeilijk. Neemt een half uurtje trekken en je kunt het zelfs invriezen. Gebruik hiervoor een kilo afsnijdsels en graten van vis (kun je ook bij de visboer naar vragen), een ui in ringen, 2 laurierblaadjes, sap van een halve citroen, bosje peterselie, 10 peperkorrels, 200 milliliter droge witte wijn, anderhalve liter water en een scheut olijfolie.

Het vissnijdsel spoel je goed af onder koud stromend water. In een pan met een laagje olijfolie fruit je de ui en doet er dit visafval en het citroensap bij. Laat het vijf minuten sudderen en doe er dan het water en de wijn bij. Schep het schuimlaagje weg en doe er dan de peperkorrels, peterselie en laurier bij. Laat deze bouillon maximaal een half uurtje staan, net tegen de kook aan. Giet het daarna door een zeef. Je kunt de bouillon dan eventueel nog op smaak brengen met wat zout en peper.

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.