Vrijdag-recept: Friese boerenkoolstamppot

Nederland is het enige land ter wereld waar boerenkool op grote schaal geteeld wordt. Wij Nederlanders houden van boerenkool. Nu de r in de maand is en het soms koud kan zijn verlangen we weer naar stamppot boerenkool. Maar wist je dat je boerenkool ook anders kan eten? Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken in een ovenschotel of je kunt het roerbakken.

Eerst een stukje geschiedenis

Boerenkool komt uit Klein-Azië (Turkije) en Griekenland en stamt oorspronkelijk af van de wilde kool. Zo rond zeshonderd voor Christus kwam de boerenkool naar Europa meegebracht door de Keltische nomaden. Boerenkool werd veel gegeten tijdens het Romeinse Rijk tijdperk. Niet alleen in Nederland wordt boerenkool gegeten, maar ook in Italië, Frankrijk, Duitsland en Portugal is het een populaire groente. De Fransen noemen het ‘chou frisee’ wat kool met de krulletjes betekent.

Vitamineboost

Boerenkool is typisch een wintergroente. Wanneer je wacht tot de eerste nachtvorst is de smaak nog lekkerder. Dat komt omdat de plant door de kou extra suikers aanmaakt. Echter dat kan best wel een tijdje duren. Gelukkig is boerenkool vanaf september in de supermarkt verkrijgbaar en wij kunnen niet langer wachten. Zelfs hoge temperaturen buiten kunnen ons niet tegenhouden. Bovendien is boerenkool goed voor je gezondheid. Zo bevat het onder andere veel ijzer, vitamine A, vitamine K, vitamine C en calcium. Dagelijks heeft je lichaam deze stoffen nodig. Hiermee verklein je de kans dat je ziek wordt.

Friese boerenkoolstamppot

Traditioneel wordt boerenkool gegeten met een kuiltje jus, worst, mosterd en gebakken spekjes. In hebben ze een versie bedacht met nagelkaas en goudrenet. Probeer het eens!

Wat heb je nodig voor vier personen?

–        1 kilo aardappelen (kruimig)

–        500 gram gesneden boerenkool

–        200 gram Friese nagelkaas

–        2 goudrenetten (appels)

–        200 ml kokosroom

–        1 rookworst

Aan de slag:

Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Doe ze vervolgens in een grote pan en voeg een laagje water toe. Ongeveer tot halverwege de aardappelen. Leg de boerenkool er boven op en voeg een snufje zout toe. Kook alles in twintig minuten gaar.

Snij de kaas in blokjes, niet al te groot en schil de appels. Rasp de appels grof en maak de kokosroom warm. Zorg ervoor dat deze niet gaat koken.

Giet de pan met aardappels en boerenkool af en stamp het geheel fijn. Doe de kokosroom erbij en maak het smeuïg. Roer vervolgens de blokjes kaas en appel er doorheen. Tot slot is het handig om het nog een minuutje op te warmen. Doe er nog een lekkere rookworst bij en eet smakelijk!

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.