Voormalige Rabobankgebouwen worden zorgwoningen

Tijdens de inloopavond van Platform Bolsward op donderdagavond werd in de Doopsgezinde kerk werden de plannen van Woningcorporatie Elkien en zorggroep Patyna die zij hebben met het voormalige Rabobankgebouw gepresenteerd. Hun plan bestaat uit sloop van het oude pand en de nieuwbouw van 24 zorgwoningen op die locatie.

©Grunstra Architecten

Sofia Krol, strategisch relatie-manager bij Elkien gaf aan dat Bolsward een focuskern is en er hierdoor er geïnvesteerd mag worden voor de toekomst. En omdat de vergrijzing toeneemt en er sprake is van een krimp in de bevolkingsgroei speelt Elkien in op de toekomst door samen met Patyna dit plan op te zetten. De groei in de vergrijzing zal volgens Elkien nog tot 2040 toenemen en daarna afvlakken.

Namens Patyna vertelden Machiel Talsma, programma-manager en Ans Haagsma, locatie-manager Bolsward over de plannen die de zorggroep heeft. In eerste instantie zullen de bewoners van it Meniste Skil verhuizen naar deze appartementen en zal daarna het huidige Meniste Skil verbouwd gaan worden. Hier komen 17 appartementen in die verhuurd gaan worden.

©Grunstra Architecten

Naast de appartementen zal er in de nieuwbouw ook ruimte zijn voor andere ruimtes zoals een dagopvang, een restaurant en ruimtes voor ontmoeting en recreatie voor bewoners en huurders van “It Menniste Skil” en inwoners van de binnenstad van Bolsward. Omdat ouderen met zorg steeds vaker thuis blijven wonen is de visie dat een dagopvang een goed alternatief kan zijn om het thuis blijven wonen te kunnen ondersteunen. Elkien verwacht dat er vanuit de directe omgeving van het vernieuwde Meniste Skil zo’n 400 woningen direct of indirect gebruik kunnen gaan maken van die voorzieningen.

Naast de presentatie van de plannen was het ook de vraag van Ans Haagsma of de Bolswarders willen meedenken over de plannen en de invulling van het gezamenlijke ontmoetingscentrum.  Zo denkt men onder andere om in de kosterswoning van de Doopsgezinde kerk een theedrinkerij of sociaal eetcafé te gaan maken. Haagsma hoopt dat de “Mienskip” van Bolsward over de invulling daarvan actief wil meedenken.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.