Voorgenomen kap bomen roept vragen op

Onlangs plaatste de gemeente in “ta jo tjinst” een lijst met bomen die gekapt gaan worden in de gemeente. Ook in Bolsward staan een flink aantal bomen op de lijst om gerooid te worden.

Onder andere de bomen op het Mariahof, achter de katholieke kerk, staan ook op die lijst en roept bij een aantal bewoners en groeperingen in Bolsward vragen op. Het gaat om  vier bomen die aan het grachtje staan, drie coniferen en een pinus moeten verdwijnen volgens de  rooilijst.

Op de lijst die de gemeente op haar website publiceerde staan wel welke bomen moeten verdwijnen maar niet bij alle bomen wordt een reden aangegeven voor de kap.

De bomen staan dicht bij elkaar maar zijn samen vergroeid tot een soort van struweel die gebruikt worden door ransuilen als roestplaats. Een aantal jaren terug stonden de bomen ook op de nominatie gekapt te worden, één van de argumenten destijds was dat de bomen boven de daken van Het Gasthuis uitkwamen en daarom gekapt moesten worden.  Ook toen werden de bomen al gebruikt als roestplaats voor de ransuil. Kap kon toen voorkomen worden.

Miljeugroep Boalsert onderneemt inmiddels stappen richting de gemeente om de kap te voorkomen. Ook bij andere bomen die op de lijst staan plaatst de werkgroep vraagtekens.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.