Voor wie juichen we??

Elke tijd kent zijn helden en idolen. En elk land, elke stad, elke streek ook. Misschien zelfs welke organisatie en/of club.

Je hebt hele grote helden, en hele kleintjes. Niks mis mee.
Nu verwacht je misschien van een jeugdwerker bij de kerk dat ik zou schrijven ‘Jezus was en is mijn held, en dat zal Hij altijd blijven’. Helaas, dan wordt dit verhaal een teleurstelling voor je. Ik heb vele helden gekend in mijn leven en Jezus is slechts één in dat rijtje. Mijn vader was mijn held (toen was ik 6 jaar, met 13 jaar was dat over en nu (55 jaar) is dat weer een beetje terug). Mijn grote broer was mijn held (tot ik hem moest laten winnen met voetballen). Mijn moeder was mijn heldin (zij zorgde altijd voor mij en ieder mens of dier op ons pad). Kid Colt was mijn held, Tarzan, The lone ranger, superman. Je ziet, een lijstje waarin Jezus niet zou misstaan .

Maar mijn grootste held was ‘Barry Hulshof’. Barry Hulshof was een grote verdediger bij AJAX met een grote baard. Niet te snel, maar erg goed als laatste man. Ik kende toen al mijn beperkingen als voetballer en daar waar iedereen Cruijff, Keizer of Coen Moulijn wilde spelen was ik Barry, Barry Hulshof. Aanvoerder en laatste man van het grote AJAX in de jaren zestig en zeventig. Ik wist wat ik kon, en Barry kon ik zijn. Niemand betwistte mij dat ook, er was niemand die Barry wilde zijn.

Maar op dit ogenblik heeft het Nederlandse volk blijkbaar een probleem. ‘We’ doen niet mee. De helden van Oranje zijn van hun voetstuk gevallen. Geen oranje vlaggetjes aan auto’s, geen buurt-bbq met grote schermen, veel bier en weinig diepgang. Zelfs geen ‘europees kampioenschap kerkdiensten’, en vooral geen wuppies of ander oranje milieuvervuilende rommel.

Natuurlijk, Friesland heeft nog steeds zijn oranje koek, oranjebitter kun je kopen bij de slijterij en we hebben wel alle wedstrijden. Niet omdat het leuk is maar ja, je hebt als NOS die rechten gekocht en daar flink voor betaald dus moet je wel.

En je hebt een column op de Bolswarder tv. EN, boven al, hebben we het programma ‘voor wie juichen we’. Want nu onze helden dood zijn, moeten we nieuwe zoeken. En die halen we uit het buitenland.
Veel mensen roepen dat we dan maar voor de Belgen moeten zijn. Daar zijn we een beetje mee verwant. Maar zij wilden zelf niks met ons te maken hebben, toch ?
Anderen roepen weer dat we Duitsland moeten aanmoedigen, die worden elk tournooi immers toch kampioen. En 1974 is sinds 1988 geen issue meer, toch ?
Weer anderen roepen dat we ons geld moeten zetten op een Brits team, maar dat durf ik sinds dat ene referendum ook niet meer.

Helaas laten ook de individuele voetbalhelden het af weten. Logisch, het is ook een teamsport en nationale teams zijn nou eenmaal niet bijeen gekochte topsterren ensembles. Dus ook de toppers spelen met mindere goden om zich heen. En dan wordt het spelletje blijkbaar een stuk moeilijker. Dan blijken deze helden geen godenzonen, maar slechts mensen van vlees en bloed met hun nukken en grillen. Weinig betrouwbare over het paard getilde en verwende jochies worden het. Niet veel meer dan gevallen engelen. Tegenvallers!!!

Nee, dan Barry Hulshof vroeger !!

Voor wie juichen we dan wel. Als deze grote duurbetaalde helden ons gejuich niet waard blijken te zijn. Voor wie juichen we dan wel? Voor de kleine helden die echt wat doen wat goed is voor een ander. Voor de wat grotere helden die veel van hun vrije tijd geven om voor een ander iets te betekenen. Dan hebben we onze superhelden niet meer nodig. Of ….. toch…… eentje misschien…….????
De schepper die deze mensen allemaal heeft gemaakt? Die ons mensen in de vrijheid heeft gesteld om held te worden, of helden te aanbidden. Misschien niet eens zo’n slecht idee. Om daarvoor te juichen. Met bv. psalm 150 vrij vertaald, uit psalmen voor de jeugd
Juich voor hem met drumstel en trompet
Met piano’s en violen
En veel elektrische gitaren
Juich met symfoniemuziek
Met popgroepen en festivals
Met dans en negrosprituals
Laat het geluid maar klinken
Uit meer dan 1000 boxen
Van 100 watt en meer
Overal en wereld wijd
Juich voor de Eeuwige

Dirk Jan Steenbergen jeugdwerker doopsgezinde gemeente.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.