Voor goud gaan!

Nu de Olympische Spelen volop aan de gang zijn, raken we er allemaal bij betrokken. We hopen dat er voor Nederland medailles gehaald gaan worden. Het liefst zouden we willen dat ‘onze sporters’ op elk onderdeel goud zouden halen.

Toen Daphne Schippers zilver haalde, was ze overduidelijk teleurgesteld. Ze had alles op alles gezet om goud te halen en toen ze dat niet waar kon maken, was het even flink balen. Het duurde enige tijd voordat ze kon stellen dat ze blij was met zilver.

De Olympische Spelen zijn al heel oud en in de Bijbel komen het boksen en het hardlopen ook aan de orde. Het bijzondere daarbij is dat men toen niet voor goud ging maar voor een krans. En er was maar één die de wedstrijd kon winnen. Een plek voor zilver of brons wordt niet benoemd.

In de interviews met de sporters van de Spelen komt duidelijk naar voren dat ze heel veel dingen hebben moeten laten om überhaupt mee te kunnen doen aan de Spelen. Het heeft ze wat mogen kosten, zo niet alles mogen kosten om de beste van de wereld te worden. Sociale contacten worden op een laag pitje gezet, ze mogen niet alles eten en alle tijd en energie gaat zitten in trainen en jezelf verbeteren. Dit alles om op de Spelende strijd aan te gaan om het goud te behalen.

Juist vanwege deze eigenschappen van de sporters worden ze ook genoemd in de Bijbel. Want de passie en de overgave die zij laten zien om voor het goud te gaan, is een voorbeeld voor de gelovige. Voor de gelovige is er ook een prijs te halen, namelijk de kroon van het leven.

In de Bijbel worden gelovigen dan ook opgeroepen om een wedstrijd te lopen, zoals Daphne dat deed, namelijk om volledig voor goud te gaan. De beleving die daarbij hoort is dat er maar één het goud kan halen. En de gelovige zou dus bereid moeten zijn om, net als de sporters, de juiste keuzes te maken en af te zien van allerlei afleidingen. De wedstrijd die de gelovige loopt is die strijd van het geloof.

De overwinnende sporters krijgt een medaille en een plek op het erepodium en de overwinnende gelovige krijgt het eeuwige leven met een positie in Gods Koninkrijk. Het worden van een topsporter is niet voor iedereen weggelegd het worden van een gelovige wel. Aangezien de prijs voor de gelovige vele malen groter is, wil ik iedereen aanmoedigen om deel te nemen aan deze wedstrijd als je dat nog niet doet.Geloof mij, het is alle toewijding meer dan waard.

Ga jij voor Goud?

 

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via: petra.mail@xs4all.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.