Vol verwachting……

 

December een maand waarin meerdere feesten plaatsvinden waar veel mensen vol verwachting naar uitzien. Een periode waarin liederen over het uitzien naar zo’n speciaal feest, worden gezongen. Voorbeelden hiervan zijn ‘vol verwachting klopt ons hart’ en ‘O kom, o kom Immanuël’. Het eerste lied slaat op het Sinterklaasfeest en het tweede lied is een adventslied dat wordt gezongen tijdens de periode voor het Kerstfeest.

Waarom wordt er eigenlijk zo naar deze feesten uitgezien? Voor wat betreft het Sinterklaasfeest is dit wel duidelijk. Het is een feest voor de kinderen, waarop ze als  voorbereiding hun schoen mogen zetten. Ze krijgen hierin vaak al kleine cadeautjes of snoepgoed en de spanning richting pakjesavond wordt hierdoor opgebouwd. Pakjesavond is voor veel kinderen het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest. Vaak krijgen ze dan het cadeau dat ze zo graag wilden. Het wordt vol spanning uitgepakt en wanneer ze dan ontdekken dat het inderdaad het verlangde cadeau is, kunnen ze niet wachten er mee te mogen spelen. De periode na het Sinterklaasfeest wordt veel met het gekregen speelgoed gespeeld. Hierdoor wordt nog vaak en dankbaar teruggedacht aan Sinterklaas. Dank u Sinterklaasje!

En hoe zit het met het Kerstfeest? Ook in de voorbereiding naar dit feest, de adventstijd, zijn veel mensen erg actief. Je ziet overal gebouwen, vlaggenmasten, bomen of zelfs complete straten die met kerstverlichting worden versierd. Sommige mensen bezoeken kerstmarkten dichtbij of ver weg. Soms wel tot in het buitenland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kerstboom die in bijna ieder huis wordt opgetuigd. Kortom, de voorbereiding op kerst brengt heel veel mensen in beweging. Maar ook het Kerstfeest zelf wordt uitbundig gevierd. Er is dan veel gezelligheid doordat families en vrienden elkaar opzoeken om samen lekker te eten en te drinken. Na het Kerstfeest zijn het, in tegenstelling tot het Sinterklaasfeest, niet de cadeaus maar vaak de extra kilootjes die ons nog aan deze dagen herinneren.

En Immanuël dan? Hij wordt toch met kerst verwacht? Over zijn komst wordt toch gezongen? Deze naam betekent ‘God met ons’. Zijn we ons hiervan bewust in alle drukte voor en tijdens Kerst? God heeft naar ons omgezien en zijn Zoon, als kostbaar geschenk naar ons toegestuurd. De geboorte van Jezus is een daad van liefde van God richting ons. Dus ook in de adventstijd mogen we vol verwachting uitzien naar een ‘cadeau’ dat we dankbaar mogen uitpakken. Wanneer we zo naar het Kerstfeest kijken, krijgt het een andere dimensie en stopt het niet na 2e Kerstdag. Dank U God!

Gezegende feestdagen!

Gijsbertus Feenstra

christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.