Vleermuisfontein positief ontvangen

Zaterdagmiddag werd in de Broerekerk de toekomstige stadsfontein voor Bolsward gepresenteerd.

Ontwerper Johan Creten was speciaal uit Parijs overgekomen om bij de presentatie zelf aanwezig te zijn om aan de Bolswarders uit te kunnen leggen waarom hij voor de vleermuis gekozen heeft.

Na de onthulling van de maquette ging Creten het gesprek aan met de Bolswarders en sprak met enthousiasme met hen over zijn keus. Ook liet Creten aan de mensen zien waar het beeld geplaatst zou kunnen worden. Zijn voorkeur is rechts voor de Broerekerk. Zijn keus voor deze fontein heeft te maken met de kerk en ze horen volgens hem dus ook bij elkaar.

Met heet beeldje in de ene hand en een rolmaat in de andere werd de plek uitgemeten waar de fontein komt te staan. Het beeld zelf zal 5 meter breed worden en zo’n 3 meter hoog.

Over het algemeen waren de reacties op het beeld positief. Zowel het ontwerp en het verhaal vonden de mensen goed. Natuurlijk waren er ook kritische geluiden te horen. Zo werd onder andere vraagtekens gezet bij de kosten van het beeld, het onderhoud, het aantal parkeerplaatsen wat in beslag genomen wordt en waarom er geen Friese kunstenaars gekozen zijn.

Over de kosten van de fontein gaf wethouder Mirjam Bakker aan dat de fontein een cadeau is van Culturele Hoofdstad 2018. Het onderhoud zal dan bij de gemeente komen. Hierover is de gemeente nog aan het nadenken. Het idee is om alle fonteinen in een speciale stichting te laten komen van waaruit de expertise en het onderhoud zou kunnen komen.

Ook konden de Bolswarders meedenken over een toekomstige plek voor het beeld. Hier waren drie locaties op het plein favoriet.  Zo waren meer Bolswarders het eens met de keus van Creten maar werd ook de hoek voor Ons Gebouw veel aangestipt, maar ook midden op het plein was voor een grote groep Bolswarders favoriet voor de locatie van het beeld.

De bedoeling is dat Creten in december al verder gaat met het definitieve beeld. Volgens de Belgische kunstenaar zullen de komende anderhalf jaar zo’n 100 mensen bezig zin met de totstandkoming van het beeld.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.