Visserman met jonkjekan weer vissen (video)

Het  meest gefotografeerde beeld van Bolsward is weer terug op zijn plek aan de brugleuning van de Kapelpost in de Kerkstraat.

Het originele houten beeld, gemaakt door beeldhouwer Durk Bosma, was na bijna 25 jaar op. De tand des tijds, de weersinvloeden en het vandalisme hadden het beeld dermate aangetast dat herstellen niet meer mogelijk was.

Zo werd de arm van de visserman al eens afgebroken en ook de hengel. Al met al werd het beeld zo’n 80 keer vernield. Een doorn in het oog van menig Bolswarder. Op initiatief van TV Bolsward en in overleg met de maker van het beeld zijn de St. Anthony Gasthuis stichting, Stichting het Weeshuis en de HendrickNannes en CatrijnEpes stichting aangeschreven met de vraag of men bereid zou zijnde kosten van het verduurzamen van het beeld voor hun rekening te nemen.

Door hun enthousiaste en positieve reactie kon Visser gevolg geven aan zijn plannen. Door de perfecte samenwerking van de verschillende betrokken partijen bleek zelfs het vervaardigen van een bronzen beeld financieel haalbaar.

Het beeld verdween in het voorjaar uit het straatbeeld van Bolsward en kwam terecht bij bronsgieterij Flassh in Balk. Zij zorgden vooreen afgietsel van het houten beeld. Ook Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward was bereid om mee te werken aan het renoveren van het bronzen beeld. Het Bolswarder bedrijf heeft kosteloos een nieuw en hufterproof voetstuk gemaakt en het beeld teruggeplaatst.
De visserman met jonkje kan weer vissen en toezien op het naar bovenhalen van een bijzondere vangst: een schoen.

Op de foto van Tonnie Siemonsma staan naast de beeldhouwer Durk Bosma, zijn vrouw, initiatiefnemer Ton Visser, de vertegenwoordigers van de liefdesgestichten en Bouwgroep Dijkstra Draisma

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.