Zaterdag 4 september organiseert Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille de vijfendertigste elfstedenroeimarathon; de roeimarathon die al in 2020 geroeid zou worden.
De organisatie is blij dat nu na 1 ½ jaar de 35e elfstedenroeimarathon eindelijk door kan gaan. Een tocht die mogelijk is binnen de huidige maatregelen van het RIVM en de richtlijnen van de gemeente Leeuwarden door het toelaten van een beperkt aantal deelnemers, geen toeschouwers, controle op vaccinatie of negatieve test en iedereen in zijn eigen ‘bubbel’.
Dit betekent dat deze marathon de geschiedenis in gaat als een alternatieve kleinschalige marathon voor bikkels; bikkels omdat het team uit niet meer dan 6 roeiers zal bestaan die de 210 kilometer lange tocht binnen de 24 uur zullen afleggen. Een ongekende prestatie mede in verband met de beperkte mogelijkheid die er het afgelopen jaar is geweest om met meerderen te sporten en het opbouwen van de benodigde conditie.
In totaal zullen er 13 boten deelnemen vanuit verschillende Nederlandse verenigingen en een team van een Duitse roeivereniging, waarbij het dit jaar vooral gaat over de prestatie om de 210 kilometer binnen de 24 uur te roeien, iets wat een aantal teams nog niet eerder heeft gepresteerd.
Start en finish
De officiële start is in de Prinsentuin door middel van een zogeheten ‘vliegende start’. Dit betekent dat de tijdregistratie voor de afzonderlijke boten vanaf een vaste plek in de Prinsentuin zal worden gedaan. De roeiers vertrekken rond 14.00 uur over de Ee richting Dokkum. Na de tweede keer Bartlehiem te hebben gepasseerd roeien ze naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. In de nacht roeien ze naar Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeren de ploegen op zondag 5 september tussen 08.00 en 14.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle).
Volgen
Alle ploegen kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd. Thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun team is.
Foto (C): Willem Renkema