Versoepelen betekent nog niet dat we elkaar kunnen knuffelen

Twee uurtjes langer van het terras genieten op het Marktplein of met de kinderen naar Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum. Door de aangekondigde versoepelingen van het kabinet worden de mogelijkheden om van sport, kunst en cultuur en de horeca te genieten vergroot. Elkaar knuffelen is echter niet aan de orde, alhoewel ze zich daar in Engeland wel aan wagen.

Bij ons gaan pretparken en dierentuinen weer open en er mag weer getraind worden ín de sportschool en in het binnenzwembad. Buiten mag er weer in teamverband worden gesport. Bij het betaalde voetbal (play-offs) mag publiek aanwezig zijn, mits getest. De terrassen blijven twee uur langer open. Dat zijn de versoepelingen in een notendop. Daarentegen moeten we absoluut nog voorzichtig blijven. De anderhalve meter afstand, mondkapjes en het handen wassen blijven overeind. Het vaccineren gaat door.

Twee keer per week testen

De berichtgeving over de versoepelingen in Engeland klinken heel anders en lijken vol tegenstrijdigheden. Engeland, Wales en delen van Schotland versoepelen, maar met het advies je gerust (gratis) twee keer per week te laten testen lijkt dat toch een vreemde manier van je vrijheid pakken. Bovendien maken artsen zich daar nogal zorgen over de Indiase variant van het coronavirus waarvan niet zeker is of de huidige vaccins hier goed tegen beschermen. Toch wordt daar enthousiast gesproken over elkaar weer knuffelen.

Elleboogboks inruilen voor knuffel

Ondanks de versoepelingen die deze week worden aangekondigd, wordt er in Nederland helemaal niet over knuffelen, ‘huggen’, omarmen of omhelzen gesproken. Iemand spontaan een pakkerd geven, blijft vooralsnog iets uit een ver verleden.

De versoepelingen lijken daarmee een schrale troost ten opzichte van het knuffelen, dat sterk op een eerste levensbehoefte begint te lijken. Volgens deskundigen is dat zo vreemd ook niet omdat een mens van baby af aan behoefte heeft aan aanraking, dat blijft het hele leven lang zo. Elkaar knuffelen is een reactie op blij nieuws of juist heel naar nieuws. Momenteel zijn we ons ervan bewust dat dat helemaal niet mag, en dat gaan we steeds meer missen. We missen daarmee namelijk ook de aanmaak van oxytocine, het zogenoemde knuffelhormoon waar je gewoonweg blij van wordt. Nu heeft de een minder behoefte aan knuffelen dan de ander, maar de meeste mensen kunnen niet wachten tot het weer toegestaan is. Wanneer de elleboogboks ingeruild kan worden voor een knuffel laat bij ons echter nog op zich wachten.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.