Vermissing centraal bij Dodenherdenking Blauwhuis

Het 4 mei comité in Blauwhuis herdenkt dit jaar, de lang vermiste dorpsgenoot Broer de Witte en andere lotgenoten.

Broer de Witte werd zondag 2 mei 1943, tegelijk met zijn broer Wiebe, opgepakt door de bezetter, omdat ze mee hadden gedaan aan de zogenaamde Meistakingen.

Broer was 19 jaar oud, Wiebe 17. Ze kregen de doodstraf. Broer werd direkt meegenomen. Wiebe kwam eerst in een cel, na vier dagen lieten de bezetters hem zomaar vrij, om even later weer opgepakt te worden.

Drie weken na het vonnis kreeg de familie een brief: Broer was doodgeschoten en begraven, maar de plek mocht niet bekend worden gemaakt.
De familie bleef verbijsterd achter, tastend in het ongewisse. Was Broer wel dood? Was ie niet naar Duitsland of het front gedeporteerd?

Pas in 1996, ruim 50 jaar na het vonnis, ontdekte zijn oomzegger Truus de Witte dat hij onder een andere naam begraven lag in Marum. Daar kreeg Broer in 2008 een steen met zijn eigen naam.

De plechtige herdenking begint woensdag 4 mei in de kom van Blauwhuis met een stille tocht naar de herdenkingplek bij de Sint Vituskerk. Daar zijn er korte toespraken, koralen door de Fanfare, bloemlegging, Last Post, 2 minuten stil en folksliederen.

De herdenking wordt afgesloten met een lezing door Truus de Witte in het Atrium fan het Teatskehûs. Ze gaf tot 2004 leiding aan een werkgroep die de nimmer gevonden oorlogsgraven in Appelbergen bij Glimmen wilde lokaliseren. Haar onderzoek in gepubliceerd in het boek ‘Onderzoek naar oorlogsvermissing en de gevolgen’.

Truus de Witte: “De Meistaking heeft zeer grote gevolgen gehad op de nabestaanden. De moord op hun vader, broer, zus, oom, tante, groot- of overgrootvader heeft grote invloed op het leven van alledag van de nabestaanden, zelfs na ruim zeventig jaar. Omdat de lichamen door de bezetters zijn verstopt hebben veel families decennialang in grote onzekerheid geleefd. De meeste families zijn blijvend heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Gevoelens van onrecht en van schuldgevoel overheersten, meestal in stilte”.

Twee weken voor en na 4 mei is er een tentoonstelling over Broer de Witte ingericht in het Atrium van het Teatskehûs met persoonlijke bezittingen, foto’s en ander materiaal.

Ook is er een tijdelijk informatiebord bij de boerderij aan de van der Looswei 36 in Blauwhuis geplaatst, hier woonde Broer met zijn zusje, broers en ouders.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.