Verkiezingen

Op 15 maart is het weer zover. Iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is, mag deze dag naar de stembus om te stemmen op een politieke partij.

Als het goed is wordt deze keuze niet in het stemhokje gemaakt, maar heeft de stemmer zich van tevoren verdiept in de verschillende partijprogramma’s. Op grond van alles wat iemand hoort en leest over de verschillende partijen wordt dan een keuze gemaakt. Vaak wordt dan gekozen voor de partij die wat betreft standpunten het dichtst bij de idealen van de betreffende kiezer komt.

Als mens is het niet gemakkelijk om altijd de juiste keuzes te maken. Iedere keuze die we maken heeft immers gevolgen. Soms klein, maar ze kunnen ook groot zijn. Elke dag komen we voor keuzes te staan, maar ook voor de gevolgen ervan. Achteraf zien we vaak of we wel of niet het goede hebben gekozen. En als we het over mochten doen, hadden we het misschien wel heel anders gedaan.

Wat zegt de Bijbel eigenlijk over kiezen? In Spreuken 16 vers 2 staat: “Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg, de Heer toetst wat hem innerlijk beweegt.”

Volgens Spreuken 16 vers 2 kiest een mens in zijn eigen ogen altijd de juiste weg, maar is dit wel altijd de juiste? In het tweede deel van dit vers staat dat God verder kijkt en ziet naar wat ons innerlijk beweegt bij het maken van onze keuzes. Wij mensen zijn altijd maar bezig met ‘wat kan ik het beste doen?’, terwijl God kijkt naar waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Wat zit er achter de keuzes die we maken? Het is goed om ons daar bewust van te zijn. Maken we keuzes op basis van de gevolgen die ze alleen voor onszelf hebben, of denken we hierbij ook aan de gevolgen voor anderen? Het is belangrijk dat we ons hier bewust van zijn.

Dat we ons proberen te verplaatsen in onze medemens en dat we kritisch kijken naar wat ons ten diepste beweegt bij het maken van onze keuzes. Ik hoop dat we op deze manier naar de verkiezingen toeleven en zo komen tot een weloverwogen bewuste keuze voor een politieke partij.

Veel wijsheid gewenst,

Gijsbertus Feenstra

christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.