Verhuizing archief Bolsward

Begin mei verplaatst de gemeente Súdwest-Fryslân het archief van de voormalige gemeente Bolsward naar Franeker.

Het archief wordt tijdelijk opgenomen in de archiefbewaarplaats van de gemeente Franekeradeel. De reden voor de verhuizing is een lekkageprobleem in de archiefbewaarplaats onder het stadhuis van Bolsward.

In de Bolswarder archiefbewaarplaats ligt het oude stadsarchief van Bolsward. Het stadsarchief met een aantal originele charters gaat terug in de tijd tot de 15e eeuw. Ook het in de 19 en 20ste eeuw gevormde gemeentearchief wordt hier bewaard. Denkt u aan onder andere de aktes van de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister en een aantal archieven van Bolswarder stichtingen en verenigingen. Deze organisaties zijn van de verhuizing op de hoogte gebracht.

Omdat het stadhuis van Bolsward een andere functie krijgt, stond het ontruimen van de archiefbewaarplaats al ingepland voor dit jaar. In het begin van het jaar is geconstateerd dat het grondwater door het beton de archiefruimte binnen dringt. De oorzaak van de lekkage is nog niet bekend. Vanwege ruimtegebrek kan de gemeente Súdwest-Fryslân het Bolswarder archief momenteel niet in een van de eigen archiefbewaarplaatsen bewaren. Daarom gaat het archief voorlopig naar de archiefbewaarplaats van de gemeente Franekeradeel. De verhuizing vindt plaats in de eerste helft van mei.

Wilt u het archief raadplegen? Neem dan contact op met het team Informatievoorziening via archief@sudwestfryslan.nl of via het algemene telefoonnummer 0515 – 48 90 00

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.