Verhoog nu het geheugen van je puber; fijn voor examens!

Dat regelmatig in de buitenlucht zijn gezond voor je is, weten we allemaal. Maar weet je dat het je stress verlaagd, je er meer vitamine D door aanmaakt en het goed is voor je geheugen? En dat muziek daarbij ook belangrijk voor je is?

Dat je hersenen opleven door 20 minuten buiten zijn, kan je niet ontgaan zijn. Het afgelopen jaar is Nederland massaal het ‘ommetje’ gaan lopen. Heb je dat niet gedaan, dan ben je vast meer gaan fietsen of zijn je skeelers van zolder gehaald. De kans is groot dat je het deed tegen verveling en omdat je teamsport even on hold stond. Het blijven doen, zelfs als je straks weer ‘gewoon’ mag sporten is wel een goed plan. We vertellen je waarom. En we vertellen je ook direct waarom je (meer) muziek zou moeten luisteren.

Rust door minder prikkels
Zodra je naar buiten gaat, zorgt de buitenlucht er voor er relatief minder prikkels naar ons brein gaan. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je meer rust in je hoofd krijgt maar ook dat je stress verlaagd wordt. De buitenlucht laat het cortisol niveau namelijk afnemen en het verlaagd je hartslag. Beide heel gezond én… goed voor je korte termijn geheugen. Een stressvolle week, het gevoel dat je veel vergeet of een (werk)dag waarbij er niets meer uit je handen komt? Dan kun je last hebben van mentale vermoeidheid. Naar buiten gaan en de buitenlucht opsnuiven is dé oplossing.

Pubers
Ook voor kinderen en pubers is buitenlucht dus heel goed. Vraag je zoon of dochter of je ze weg kunt brengen, denk dan nog even een keertje na. Zet ze liever met rugzak op de fiets. Niet alleen zullen ze minder last van stress ervaren, zal het geheugen een boost krijgen (handig met proefwerken examens) maar ook maken ze meer vitamine B aan wat weer zorgt voor een betere weerstand. En wist je dat kinderen die veel in de buitenlucht zijn, ook de kans op bijziendheid verlagen. Extra redenen om ze lekker zelf te laten fietsen dus. Moet je kind regelmatig door de regen, help ze dan wel door een goede Rains rugzak voor ze te kopen, zodat ze alles wat ze mee moeten nemen, ook droog op de plek van bestemming krijgen.

Ook muziek heeft effect op je gezondheid
Is je puber gek op muziek. Geniet er van. Want naast dat muziek ontspannend is, is muziek (net als buitenlucht) goed voor je lichaam en je hersenen. Het is bewezen dat muziek slimmer maakt maar ook zorgt voor het verhogen van het empathisch vermogen en dat het stress verminderd. Door naar muziek te luisteren, voel je je zelfs beter en sterker. Daardoor kan het depressieve gevoelens en pijn verminderen. Door muziek krijg je positieve gedachten in plaats van negatieve. En de sterke beat van muziek maakt je alert en stimuleert je hersengolven. Vond je een beat maar niks, besef dan dat je daardoor geconcentreerder werkt het van invloed is op zowel het korte termijngeheugen alsook op het lange termijn geheugen.

Goed slapende baby’s
Buitenlucht overigens is niet alleen goed voor jou of pubers, ook baby’s halen er hun voordeel uit. En voor jou is het fijn omdat je kindje van buiten heerlijk rozig en er goed van kan slapen. Ga je boodschappen of even op de koffie bij een vriendin? Redenen genoeg om een luiertas in te pakken er wandelend of met de fiets op uit te gaan. Na het uitstapje is de kans groot dat je je handen vrij hebt omdat je kindje slaapt.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.